Ono što je ova žena uradila u grobnici svog deteta ravno je paklu: Verovala je da će samo na taj način njen sin oživeti

Žena koja je imala intimne odnose u grobnici svog sina verujući da će ga tako reinkarnirati, postala je inspiracija čuvenom pesniku.

Lifestyle
10:00h
Ono što je ova žena uradila u grobnici svog deteta ravno je paklu: Verovala je da će samo na taj način njen sin oživeti
Foto: De Luan / Alamy / Alamy / Profimedia

Mod Gon je igrala javnu ulogu u borbi za nezavisnost Irske, ali njen život je uključivao i privatnu tragediju. Njena tuga zbog deteta koje je umrlo u dobi od dve godine inspirisala je neobjavljenu pesmu VB Jejtsa.

Naime, ona je bila toliko očajna da je imala seks u dečakovoj grobnici, samo da bi ga reinkarnirala. Nakon što je 1922. uspostavljena Slobodna država, Mod Gon je ostala glasna figura u irskoj politici i građanskim pravima. Rođena 1866. godine, umrla je u Dablinu 1953. godinem, a život je provela u Francuskoj.

Mod Gon
foto: De Luan / Alamy / Alamy / Profimedia

Bizaran pokušaj reinkarnacije

O ovom delu njenog života zna se mnogo manje. Međutim, postoji jedna dugo tajna i bizarna epizoda koja je sada gotovo sigurno istinita. Ovo je bio pokušaj da se krajem 1893. godine reinkarnira njen dvogodišnji sin, kroz čin seksualnog odnosa pored kovčega mrtvog deteta.

Mod Gon je bila Engleskinja po rođenju. Njen otac, Tomas, bio je kapetan u britanskoj vojsci, a tokom jednog dela njenog detinjstva porodica je živela u Irskoj. Tu je počelo njeno interesovanje za Irsku. Kasnije je Mod poslata na školovanje kod guvernante u Francusku. Bila je tu i bogata tetka koja ju je uvela u društvo u Parizu.

Jedva je izašla iz tinejdžerskih godina kada joj je otac umro, a nedugo zatim je započela vezu sa desničarskim francuskim političarem po imenu Lucien Milevoie.

"Milevoie je očigledno bio zamena za oca", kaže Deirdre Tomei.

"Bio je 16 godina stariji od nje. Milevoie je bio sledbenik generala Žorža Bulanžea, tvrdokornog nacionaliste koji je kasnih 1880-ih nakratko izgledao kao da bi mogao biti budući lider Francuske. Boulangisti poput Milevoiea bili su opsednuti ponovnim osvajanjem izgubljenih istočnih teritorija Alzasa i Lorene. Ali Milevoie je takođe bio izrazito protiv Engleza i ohrabrio je Mod Gon u njenom rastućem neprijateljstvu prema kruni u Irskoj".

Neizmerno visoka, bronzane kose, snažnog profila i prelepe kože, bila je lepotica do kraja u režimu Valkire. Bio je to početak uzajamno opsesivne veze koja će trajati pola veka. Ali ono što Jejts nije otkrio tek mnogo kasnije je da je manje od tri nedelje pre ovog značajnog prvog susreta, Mod Gon rodila dečaka.

Beba se zvala Žorž, rođena je u Parizu. Međutim, dve i po godine kasnije Žorž je bio mrtav. Nije sigurno kako je umro, ali verovatno je bio meningitis. Kada je Jejts sledećeg puta sreo Gon, bilo je to u Dablinu u oktobru 1891. i ona je bila slomljena.

Igrom slučaja, stigla je u Kingstaun (sada Dun Laoghaire) istim poštanskim brodom koji je doneo telo upravo mrtvog irskog političara-heroja Čarlsa Parnela. Ljudi su mislili da su njene suze za Parnela, ali su bile za Žorža.

Tokom naredne dve godine, u Dablinu, Londonu i Parizu, ožalošćena Gon je uvučena u okultističke i spiritualističke svetove koji su već bili od velikog značaja za Jejtsa.

Pišući mnogo godina kasnije u svojim memoarima, Jejts se prisetio da je Gon više puta pitala svoj krug prijatelja o stvarnosti reinkarnacije. Jedan prijatelj - pisac i mistik Džordž Rasel - uveravao ju je da je zaista moguće ponovo stvoriti dušu mrtve dece ako roditelji to rade na pravi način. I tako priča vodi do mauzoleja od belog kamena na groblju malog grada na obali reke Sene, 50 km jugoistočno od Pariza.

Mod Gon je ovde iznajmila kuću, da bi pobegla od pariske vreve, a kada je Žorž umro, dala ga je sahraniti na gradskom groblju. Pošto je nasledila veliku sumu novca na smrti svog oca, platila je spomen kapelu - najveću na groblju. U kripti ispod, položen je kovčeg deteta. Krajem 1893. Gon je ponovo kontaktirala Luciena Milevoiea, od kojeg se razvela nakon Žoržove smrti. Zamolila ga je da se nađe sa njom. Prvo je par ušao u malu kapelu, a zatim otvorio metalna vrata koja vode dole u ​​kriptu. Sišli su malim metalnim merdevinama - samo pet-šest stepenica. A onda su – pored kovčega mrtve bebe – imali polni odnos.

U svojim posthumnim memoarima - koji nisu objavljeni do 1972. - pesnik je napisao da mu je sama Gon ispričala priču.

Svrha tog čina bila je da se ponovo stvori bebina duša u novoj bebi koju će začeti sa istim ocem. Seksom pored leša nadalo se da će se olakšati proces metempsihoze - preseljenja duše.

Da li se Žoržova duša preselila, pitanje je metafizičara. Ono što je sigurno jeste da je u avgustu 1894. Mod Gon dobila još jednu bebu. Ovo je bila njena ćerka Izeult. Mod Gon je odgajala dete kao svoje, ali njihov odnos je uvek bio čudan. Ona je krila od javnosti da joj je to ćerka, predstavljajući je kao rođaku.

Kao odrasla Iseult je imala aferu sa Ezrom Paundom i udala se za kontroverznog irsko-australijskog romanopisca (i simpatizera nacista) Frensisa Stjuarta. Umrla je godinu dana posle majke, 1954. godine.

Mod Gon je u međuvremenu prešla u katoličanstvo (na Jejtsovo užasavanje) i 1903. se udala za irskog vojnika i republikanca Džona Mekbrajda. Sa njim je dobila treće dete, koje je izraslo u irskog političara, lidera IRA, međunarodnog državnika i dobitnika Nobelove nagrade za mir Šona Mekbrajda. Džona Mekbrajda su Englezi upucali u Uskršnjem ustanku 1916. Šon Mekbrajd je živeo do 1988. godine.

Kada je umrla 1953. godine, testament Mod Gon nije spominjao Izeult. Ali tražila je da bude sahranjena sa Žoržovim cipelicama za bebe u svom kovčegu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs