Smrt 8-godišnjakinje promenila je zakon: Al za ono što je doživela svaka kazna je mala, izgladnjivana, tučena lancima...

Umesto spasa u Velikoj britaniji dočekalo je brutalno zlostavljanje i na kraju smrt i to od žene koja je trebala da joj bude zaštitnica

Lifestyle
22:46h
Smrt 8-godišnjakinje promenila je zakon: Al za ono što je doživela svaka kazna je mala, izgladnjivana, tučena lancima...
Foto: Wikipedia

Viktoria Adjo Klimbi bila je osmogodišnja devojčica iz Obale Slonovače koju su mučili i ubili njena pratetka i dečko njene pratetke. Njena smrt je dovela do javne istrage i izazvala velike promene u politici zaštite dece u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Rođena 1991. u Abobou, Viktorija je napustila zemlju sa svojom pratetkom Mari-Terez Kouao, francuskom državljankom i u aprilu 1999. stigli su u London. Ne zna se tačno kada je Mari počela da zlostavlja Viktoriju, mada se sumnja da je to preraslo u mučenje kada su se ona i devojčica upoznali i uselili kod Karla Meninga, koji je postao Marin dečko.

Viktorija je bila primorana da spava vezana u crnoj kanti za otpatke ispunjenoj sopstvenim izmetom u negrejanom kupatilu. Palili su je cigaretama i vrelom vodom, izgladnjivali, vezali na periode duže od 24 sata i udarali je lancima za bicikle, čekićima, žicama, cipelama, kopčama za kaiševe, vešalicama, drvenim kašikama i njihovim golim rukama. Kad god bi bila hranjena, bila bi prinuđena da jede kao pas. U nekim prilikama par bi je gađao hranom i naterao je da je uhvati ustima.

Do njene smrti, policija, odeljenje za socijalne usluge četiri lokalne vlasti, Nacionalna zdravstvena služba, Nacionalno društvo za prevenciju okrutnosti prema deci (NSPCC) i lokalne crkve, svi su imali kontakt sa njom i primetili znake zlostavljanja. Međutim, u onome što je sudija na suđenju nakon Viktorijine smrti opisao kao „zaslepljujuću nekompetentnost“, niko od njih nije uspeo da pravilno istraži slučaj i preduzeto je premalo akcija. Na kraju su i Mari i njen dečko Karli Mening osuđeni za ubistvo na doživotni zatvor.

Viktorija Kimbi
foto: Printscreen youtube

Nakon Viktorijine smrti, strane uključene u njen slučaj bile su široko kritikovane. Naložena je javna istraga, koju je vodio Lord Laming. Otkrio je brojne slučajeve u kojima je Viktorija mogla da bude spasena, primetilo je da su mnoge organizacije koje su bile uključene u njenu brigu loše vođene, i raspravljalo se o rasnim aspektima oko slučaja, pošto su mnogi učesnici bili crnci. Lamingov izveštaj koji je usledio dao je brojne preporuke vezane za zaštitu dece u Engleskoj.

Viktorijina smrt je u velikoj meri bila odgovorna za formiranje inicijative Svako dete je važno; uvođenje Zakona o deci iz 2004; stvaranje ContactPoint-a, baze podataka koja je sadržala informacije o kontaktima različitih dečjih službi sa određenom decom i stvaranje Kancelarije dečjeg komesara.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs