Zapanjujuće činjenice o Mocartu: Ženi je branio da se kupa iz šok razloga, kad je odbila, svetio se na gnusan način

Zapanjujuće priče i činjenice o Mocartu, njegovom odrastanju i životu zbog kojih će vam biti muka dok čitate

Lifestyle
Autor:
Zapanjujuće činjenice o Mocartu: Ženi je branio da se kupa iz šok razloga, kad je odbila, svetio se na gnusan način
Foto: Erich Lessing / akg-images / Profimedia

Genijalnost i ludilo često idu ruku pod ruku, tako da ne bi trebalo da iznenađuje što je Mocart, vrhunski muzički genije zapadnog sveta, bio pomalo čudan. Kažu da je posle njega ostala misterija gde je umro i ko mu je presudio. Ekscentričan čovek poznat u modernim vremenima po ludosti (delom zahvaljujući filmu Amadeus, u kojem je prikazan kao potpuni ludak obasjan neponovljivim darovima bogova muzike), Mocart je činio svoj deo bizarnosti.

Čudne stvari koje je Mocart radio uključuju da je tražio od svoje žene da se ne kupa jer ga je opasnost od kupanja činila anksioznim. Kao što se može videti iz anegdota ili pisama koja je sam pisao, dokazi o Mocartovim ekscentričnostima mogli bi vas naterati da se zapitate šta se tačno dešavalo u njegovoj glavi dok se smejao vicevima o prdežu, zanimljivim deci od 6 godina, dok je pisao Čarobnu frulu.

Mocart
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Rođen sa nadljudskim talentima

Počeo je da komponuje sa 5 godina. Njegova sposobnost da izvodi i komponuje složene muzičke komade u uzrastu kada većina dece ima problema sa čitanjem knjiga, zapanjuje i, iskreno, bizarna je.

Mocart je počeo da uči muziku iz knjige za lekcije svoje sestre kada je imao tri godine, a sa četiri godine je mogao da svira menuete. Svoju prvu muziku je komponovao sa pet godina, a ohrabren od strane svog oca Leopolda, sa šest godina je već nastupao međunarodno. Prema svedocima, mogao je da improvizuje neverovatno dobro u istom uzrastu, svirajući svoje kompozicije satima. Kao tinejdžer, Mocart je mogao da čuje jednu izvedbu komada i da zapiše muziku iz sećanja. Šlag na torti? Polovinu simfonija koje je napisao komponovao je između osme i devetnaeste godine.

Fil Grabski, režiser dokumentarca "U potrazi za Mocartom", vidi kompozitorove natprirodne darove u drugačijem svetlu. O Mocartu, Grabskyi je rekao:

Volfgang Amadeus Mocart, Mocart
foto: Wikipedia

"Karakteristično za ljude koje ponekad nazivamo genijima je pokretačka snaga i odlučnost, često dobra roditeljska podrška, i činjenica da su produkti socijalnih uslova svog vremena. Sve ovo je bilo tačno za Mocarta. Njegov talenat nije bio jednostavno dar od Boga, bio je rezultat ogromnog rada.

" Gete je video Mocarta kako nastupa sa 7 godina i uporedio je njegovu genijalnost sa Šekspirovom. Godine 1763, čuveni nemački pisac Johan Volfgang fon Gete video je Mocarta na koncertu u Frankfurtu. Mocart je tada imao 7, a Gete 14 godina. Mnogo kasnije u životu, Gete je govorio o geniju, definišući ga kao sposobnost da dosledno proizvodi dela koja "imaju posledice i trajan život," dodajući "sva dela Mozarta su takva." Uporedio je Mozartov genije sa onim Vilijama Šekspira i italijanskog renesansnog umetnika Rafaela, opisujući ga kao "nestvaran."

Gete nije bio jedini istorijski velikan očaran Mozartovim talentima. Austrijski kompozitor Jozef Hajdn, koji je bio 24 godine stariji od Mozarta i tutor i njemu i Betovenu, rekao je Mocartovom ocu, "pred Bogom i kao pošten čovek," da je Volfgang bio "najveći kompozitor" kojeg je ikada sreo, bilo uživo ili kroz objavljenu muziku.

Mocart, Volfgang Amadeus Mocart
foto: Profimedia

Njegov otac je takođe bio ekscentrik, a njihov odnos bio je bizaran i ekstreman

Mocartov otac, Leopold, bio je monstruozan čovek, iako u naučnim krugovima postoji debata o tome da li je eksploatisao i manipulisao svojim sinom ili je njegova preterana težnja ka uspehu učinila Mocarta onim što je bio, na bolje ili na gore. Možda je istina negde između.

Kao i deca koja danas trpe pritisak da uspeju, Mocart je živeo pod stalnim pritiskom svog oca, koji je i sam bio muzičar. Leopold je dao otkaz kako bi on i Mocart mogli da krenu na duge, iscrpljujuće turneje, od kojih je zarađivao novac. Iako su te turneje iscrpljivale Mocarta i doprinele njegovim ekscentričnostima, naučnica Rut Haliwell tvrdi da su ga one takođe oblikovale, kao i Leopoldovo prepoznavanje da su muzičke sposobnosti njegovog sina daleko nadmašivale njegove sopstvene i, stoga, da Mocart treba da dobije najbolje moguće muzičko obrazovanje.

Kako je Mocart odrastao, Leopold se glasno protivio njegovom braku i sramotio ga zbog rasipništva. Kada se Mocart konačno osamostalio, njegov otac mu je napisao manipulatino pismo: "Tvoja cela namera je da me uništiš kako bi mogao da gradiš svoje kule u vazduhu." Leopold je takođe pokušao da natera svog sina da ne prekida veze s njim, okrivljujući ga za smrt njegove majke, koja je preminula tokom posete Parizu sa sinom. "Nadam se da, nakon što je tvoja majka morala da umre u Parizu, nećeš opteretiti svoju savest ubrzavanjem smrti svog oca."

Mocart, Volfgang Amadeus Mocart
foto: Marion Kalter / akg-images / Profimedia

Zaprosio je ženu, a zatim joj rekao da mu liže guzu i oženio njenu sestru

Sa 21, Mocart je upoznao nemačku opersku pevačicu Alojziju Veber i njene tri sestre na putovanju u Manhajm. Veber je imao 16 godina i bio je zavodljiv, zapanjujući sopran. Ubrzo nakon što ju je upoznao, Mocart je zaprosio, iako nije mogao da joj ponudi raskoš finansijski, bio je nezaposlen, borio se da nađe posao u Manhajmu. Rekla mu je da će razmotriti predlog. U međuvremenu, Mocart je otputovao u Pariz, nadajući se da će naći posao. Alojziju je ponovo video nakon što je napustio Pariz, u poseti Minhenu. Pretvarala se da ga ne poznaje (ili ga je možda čak i zaboravila), a bila je trudna i udata za visokog, zgodnog glumca. Besan, Mocart je seo za obližnji klavir i opasnuo zlobnu melodiju, koja je navodno sadržala liriku „Onaj ko me ne želi može da liže moje dupe“. Ipak, sve je dobro što se dobro završi. Mocart se oženio Alojzinom mlađom sestrom, Konstancom, koja je imala 14 ili 15 godina kada ju je prvi put sreo (prljavi pas, Volfgang). Takođe je napisao nekoliko komada za izvođenje Alojzije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs