Prava vladarka iz senki Severne Koreje: Kažu da je okrutnija i da diktator samo nju sluša, a kako tlači narod je šok

Ovo je sestra diktatora Severne Koreje Kima Džonga Una, za koju se tvrdi da ima meku moć nad njim i da je okrutnija.

Lifestyle
09:27h Autor:
Prava vladarka iz senki Severne Koreje: Kažu da je okrutnija i da diktator samo nju sluša, a kako tlači narod je šok
Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

O izolovanoj i zatvorenoj Severnoj Koreji ne zna se mnogo, a isti je slučaj i s vođom države,Kimom Džongom Unom koji je na vlast došao 2011. nakon smrti svog oca Kima Džonga Ila. Kim Džong Un državom vlada kao diktator, a prati ga isti kult ličnosti kao što je bio slučaj s njegovim ocem i dedom, a njegova mlađa sestra Kim Jo Džong mu je desna ruka.

Kad su se pre nekoliko godina pojavila nagađanja o zdravstvenom stanju totalitarnog diktatora, upravo se njegova (navodno) četiri godine mlađa sestra spominjala kao najverovatnija naslednica u slučaju da on ne bude u stanju da vodi državu.

Kim Jo Džong
foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Kim Jo Džong najmlađe je od troje dece Kima Džonga Ila, a za nju se, kao ni za njenog brata, ne zna tačan datum rođenja. Prema podacima iz Amerike, rođena je 26. septembra 1989. a izvori iz Južne Koreje tvrde da je zapravo rođena dve godine ranije, 26. septembra 1987. u Pjongjangu. Rano detinjstvo je, kao i Kim Džong Un, provela u rezidenciji svoje majke Ko Džong Hui, u gotovo potpunoj izolaciji i viđala se samo sa porodicom i najbližim prijateljima.

Od 1996. do 2000. zajedno sa svojom braćom, licemerno je pohađala školu u Bernu u Švajcarskoj pod lažnim imenom. Veruje se da je upravo u tom periodu razvila blizak odnos s Kimom Džongom Unom. Nakon povratka u Severnu Koreju stekla je diplomu računarstva. Godine 2007. pristupila je vladajućoj Radničkoj pariji Koreje (WPK) te se počela baviti politikom. Već od marta 2009. počela se pojavljivati u javnosti u pratnji svog oca.

Kim Jo Džong
foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Svetskoj javnosti bila je potpuno nepoznata sve do sahrane svog oca 2011. gde je predvodila skupinu visokih stranačkih funkcionera koji su došli da se poklonite ispred tela, a zatim je stajala rame uz rame s bratom, očevim naslednikom. U razdoblju nakon očeve smrti napredovala je u hijerarhiji, a trenutačno je na čelu Odeljenja za propagandu i agitiranje vladajuće Radničke partije te nadzire državne medije, što je okrutan način ophođenja prema narodu, jer se serviraju lepe bajke, a žene ne mogu ni uloške da kupe. Neki mediji navode da je okrutnija od svog brata.

Godine 2018. pojavila se na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji, kao prva članica vladajuće porodice koja je došla u posetu južnim komšijama još od Korejskog rata pedesetih godina prošlog veka. Tada je privukla veliku pažnju zapadnih medija, a Si-en-en ju je prozvao "Ivankom Tramp Severne Koreje".

Kim Jo Džong
foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

O njenom privatnom životu se zna još manje nego o životu Kima Džonga Una. Navodno je udata za Čoa Songa, drugog sina moćnog člana vlade Čoa Rjong Hea, no ta informacija nikad nije službeno potvrđena. Par se, kako prenosi brirtanski "San", navodno venčao 2014., a navodi se i da imaju dvoje dece (rođene 2015. i 2018.), što takođe nije potvrđeno.

Stil/Insider

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs