NEURONAUČNICI SU OTKRILI KOJA JE PRVA PROMENA U TELU NEPOSREDNO PRE PRIRODNE SMRTI: A sledeće ČULO se poslednje gasi

Stručnjaci su detaljno objasnili šta se dešava sa telom čoveka na samrti, kao i kojim redosledom se gube čula

Lifestyle
11:33h Autor:
NEURONAUČNICI SU OTKRILI KOJA JE PRVA PROMENA U TELU NEPOSREDNO PRE PRIRODNE SMRTI: A sledeće ČULO se poslednje gasi
Foto: Shuterstock

Govoreći u Bi-Bi-Sijevom podkastu "Women's Hour", doktorka Ketrin Maniks je otkrila šta se dešava sa telom pre smrti i koji to znaci govore da je kraj blizu. Na odeljenu odeljenju palijativne radila je više od 30 godina i susretala se sa različitim situacijama. Na ovu temu je napisala nekoliko knjiga u kojima je otkrila, između ostalog, prvu promenu na telu koja se uoči neposredno pre smrti.

- Prvo što se može primetiti je da telu počinje da ponestaje energije, kao kada imate stari mobilni telefon s baterijom koja je na izdisaju. Uključite telefon, ali baterija se i dalje ne puni. Osoba nije gladna, nije žedna. Ne jede, jer telo umire. Postepeno, ove osobe ulaze u stanje svojevrsne nesvesti, odnosno ne razmišljaju ni o čemu i ništa ne znaju - objašnjava doktorka Maniks.

Takođe, dr Ketrin je govorila i o terminalnom respiratornom sekretu, poznatom i kao "smrtno dahtanje".

Umiranje, Bolestan muškarac
foto: Shuterstock

- Disanje menja svoj ritam, postaje duboko, a zatim postepeno usporava, da bi se opet ubrzalo. Smenjuje se ubrzan ritam sa sporim. Ako ovakvo stanje ranije niste videli, mogli biste da pomislite da osoba plitko diše, ali da se muči i zato "dahće" - ističe.

Ona je objasnila i da se ovo dešava u fazi 'duboke nesvesti', ništa ne oseća, tako da trenutak smrti nije toliko strašan kao što se prikazuje u filmovima, zaključila je doktorka.

Kojim redosledom se gube čula?

Proces gubitka čula i osećaja, kada je u pitanju prirodna smrt, opisao je stručnjak za palijativnu negu Džejms Halenbek, koji radi na Univerzitetu Stenford , u knjizi "Palliative Care Perspectives", a o svemu govorio je i za portal "Metro".

1. Glad i žeđ

To je zato što organizam ne zahteva iste vitamine i hranjive stvari pred kraj kao i zdravo telo. Probavnom sistemu će takođe biti teže da preradi hranu i piće, jer se organizam nalazi u procesu gašenja.

Umiranje, Bolestan muškarac
foto: Shuterstock

2. Govor

Kako telesne funkcije prestaju da rade, govor postaje usporen, a održavanje razgovora postaje teško. Osobe koje umiru više vremena provode u snu ili u nesvesnom stanju.

3. Vid

Često se zatvaraju oči ili se drže napola otvorene zbog smanjenja tonusa mišića. Osobi na samrti često će biti teško da ispravno prati šta se događa i ponekad može doći do halucinacija. Vid može biti zamagljen sve dok ne padnu u stanje nesvesti. Oči mogu da izgledaju zacakljeno.

4. Dodir

Kad nastupi komatozno stanje, pretposlednji isečaj koji se gubi jeste - dodir. osećaj jeste dodir.

umiranje, Smrt
foto: Shutterstock

5. Sluh

Zahvaljujući revolucionarnoj studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports 2020. godine, dokazano je da se sluh poslednji gubi među svim čulima. Koristeći EEG indekse, neuronaučnici sa Univerziteta British Columbia merili su električnu aktivnost u mozgu pacijenata nakon što su pali u nesvest i nakon toga prestali da reaguju. Istovremeno su izmerili i mlade, zdrave učesnike radi poređenja. Otkrili su da je umirući mozak reagovao slično zdravoj kontrolnoj grupi, pa je čak i u nesvesnom stanju tako blizu smrti, sluh još uvek prisutan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs