ŽIVOT HENRIJA HILA, GANGSTERA IZ FILMA "DOBRI MOMCI": Svi su šokirani kada čuju kako je ovaj čovek PREVESLAO mafijaše

Henri Hil je igrao za oba tima. U kriminalnim krugovima bio je na vrhu, dok je policiji pričao kako nikog nije ubio, ali je mnoge zakopao

Lifestyle
ŽIVOT HENRIJA HILA, GANGSTERA IZ FILMA "DOBRI MOMCI": Svi su šokirani kada čuju kako je ovaj čovek PREVESLAO mafijaše
Foto: CBS / Entertainment Pictures / Profimedia

Film Martina Skorsezea iz 1990. godine, Dobri momci, inspirisan je likom i delom Henrija Hila, pravog gangstera koji je posto obaveštajac.

Henri Hil je postao ultrapopularan lik zahvaljujući ovom filmu. S druge strane Henri se nikad nije odrekao starih navika, jer je godinama hapšen da bi na kraju bio izbačena iz Programa zaštite svedoka jer je stalno otkrivao svoj pravi identitet.

Kako je sve počelo?

Henri Hil
foto: Wikipedia

Henri Hil mlađi rođen je 11. juna 1943. godine u Njujorku. Odrastao je u radničkoj porodici u četvrti Braunsvil u Bruklinu. Njegov otac, Henri Hil stariji, bio je električar, a njegova majka Karmela Kosta Hil, bila je domaćica.

Kao što je Henri mlađi rekao, njegov otac je bio vredan radnik koji je verovao da deca treba da nauče vrednost novca radeći sama. Henri mlađi, koji je imao sedmoro braće i sestara, tvrdio je da se njegov otac preselio u Sjedinjene Države sa 12 godina i da je njegov mentalitet napornog rada bio prisutan u čitavoj njihovoj porodici.

Prirodno, Henri stariji se nadao da će Henri mlađi uskoro naći respektabilan posao, ali sudbina je imala druge planove. Iako film opisuje Henrija Hila kako kaže: "Koliko se sećam, oduvek sam želeo da budem gangster“, Hil je kasnije rekao: "Zapravo sam želeo da budem sveštenik. Ali to nije uspelo."

Na kraju, Hila su zainteresovali mafijaši koji su se družili u blizini njegove kuće — uključujući Pola Varija iz kriminalne porodice Lucchese — i poštovanje koje su imali u komšiluku.

Godine 1955., kada je imao oko 12 godina, mladi Henri Hil je prišao tim opasnim momcima u blizini njegove kuće i zatražio da mu dodele posao.

Ubrzo je obavljao razne poslove za Pola Varija. Iako je Hil bio dobro svestan njihovih kriminalnih aktivnosti, divio se Variju i njegovim saradnicima kriminalne porodice Lucchese, posebno kada su nosili njihova skupa odela i kapute.

Za to vreme, mladi Henri Hil je upoznao mnoge mafijaše koji će kasnije postati važni u njegovoj životnoj priči - pre svega, Džimija Berka, čoveka koji će na kraju organizovati zloglasnu pljačku Lufthanze.

U vreme kada je imao 14 godina, Hil je uspeo da nađe„legitiman“ posao kao građevinski radnik kod Variosa. Primao je samo deo plate, ali je to bilo dovoljno da ga ubedi da napusti školu. Ali naravno, Hil to nije rekao svojim roditeljima.

Dok je radio za Varios, Hil je lagao roditelje da svaki dan ide u školu. U stvari, tamo nije bio mesecima. Kada je Henri stariji dobio pismo o izostanku iz škole, toliko je pretukao Henrija mlađeg da su mafijaši hteli da znaju šta se dogodilo.

Kada su čuli za očev bes, i da bi sprečili dalje incidente slične prirode, kidnapovali su Hilovog poštara, odvezli ga u lokalnu piceriju i rekli mu da sva pisma iz Hilove škole dostavi u prodavnicu, a ne u njegovu kuću. Od tog dana u domaćinstvo Hila više nisu stizala pisma iz škole.

Henri Hil je u tom trenutku bio u velikoj meri povezan sa zločinačkom porodicom Lucchese, i vremenom će se stalno uzdizati kroz redove.

Kratko vreme u vojsci

Godine 1960. Henri Hil je doneo iznenađujuću odluku da se pridruži vojsci Sjedinjenih Država, gde je ostao u službi tri godine. To se dogodilo ubrzo nakon zloglasnog sastanka u Apalačinu 1957. godine, samita mafije na koji je policija upala. Više od 60 mafijaša je uhapšeno, a vlasti su na kraju objavile spisak sa 5.000 imena osumnjičenih saradnika.

Henri je smatrao da je odlazak iz grada u to vreme dobra ideja, sve dok se prašina malo ne slegne.

Naravno, stare navike teško umiru, i dok je bio uvršten, Hil je i dalje ostao u kontaktu sa više članova mafije. Čak je imao i neke poslove iza scene sa svojim kolegama vojnicima, tajno prodavajući cigarete bez poreza.

Pred kraj službe, ukoren je zbog umešanosti u tuču i njegove impulzivne odluke da ukrade auto od lokalnog šerifa.

Otpušten je 1963. i vratio se u Njujork. Ovde se odmah vratio pod okrilje kriminalne porodice Lucchese.

Kriminalna karijera u usponu

U vreme kada je Henri Hil upoznao svoju buduću suprugu Karen Fridman 1965. godine počeo je i sa usponom u kriminalnoj karijeri. Uglavnom, ovo je uključivalo paljevinu, otmicu kamiona, napade, prevaru sa kreditnim karticama i iznudu.

Iako Hil nije bio punokrvni Italijan, mafija je shvatila da nikad neće postati glavni, ali će biti dobar saveznik. SAM Pol Vario smatrao je Hila porodicom.

Hil je na kraju bio uključen u kriminalne operacije visokog profila, uključujući pljačku u aprilu 1967. na teretnom terminalu Er Fransa na međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi zajedno sa Tomijem DeSimonom.

Bila je to čista operacija, a njih dvojica su otišla sa ukupno 420.000 dolara.

Kako je Hil kasnije rekao: „Er Frans me je napravio. Niko nikada ranije nije izvukao toliku gotovinu sa aerodroma, a ja sam to uradio bez pištolja.

Henri Hil je tvrdio da nikada nije lično ubio nikog dok je bio sa mafijom. Međutim, on je bio svedok brojnih brutalnih mafijaških pogubljenja, uključujući neovlašćeno ubistvo Bilija Batsa 1970. godine.

Kada je ubijen Bili Bats, mafijaši su pozvali Henrija koji je bio zadužen za skrivanje tela.

"Iskopao sam mnogo rupa," ispričao je on.

A šta je bilo sa ženom Henrija Hila?

Žena Henrija Hila, Karen Fridman Hil, na kraju se uključila u kriminalne aktivnosti svog muža, posebno one vezane za drogu. Ponekad bi njihovoj deci čak nudili drogu tokom divljih kućnih zabava.

Bila je to ulaznica u ozbiljan prekršaj gospodina Hila. Godine 1972. on i još četvorica su uhapšeni jer su napali vlasnika salona po imenu Gaspar Ciaccio i pretili doktoru po imenu Feliks Lo Cierco, za koga su tvrdili da duguje veliki kockarski dug. Hil i njegovi saučesnici proglašeni su krivim za iznudu, a Hil je osuđen na 10 godina zatvora.

Na kraju je proveo samo 4 godine u zatvoru nakon što je pušten na slobodu. Čak i kada je bio u zatvoru, brzo je od drugih zatvorenika saznao da može nastaviti sa svojim kriminalnim aktivnostima čak i zatvoren. Ubrzo je počeo da prodaje drogu iz zatvora.

Prodaja ilegalne droge pokazala se unosnom za Hila, a još više kada je izašao iz zatvora. Ubrzo su i Hil i njegova žena počeli da koriste neke od droga iz kućne zalihe, posebno kokain.

Pored upotrebe i prodaje droge, Hil i njegova supruga često su bili domaćini divljih zabava na kokainu koje su često postajale seksualne. Gosti na ovim zabavama bi povremeno nudili i lekove Hilovoj deci.

Godine 1978, Henri Hil je bio umešan u još jednu pljačku mafijaša velikih razmera - onu koja je pretila da sruši imperiju ekipe Vario.

Iako se to samo nagoveštava u Dobrim momcima, pljačka Lufthanze označila je veliku prekretnicu u bogatstvu posade Vario. Pljačka se dogodila na teretnom terminalu Lufthanse Airlinesa na aerodromu JFK 11. decembra 1978. godine.

Planirana od strane Džimija Berka, pljačka je trajala samo 64 minuta i donela je ekipi 5 miliona dolara u gotovini i milion dolara u nakitu.

Ali plan se srušio kada je saradnik kriminalne porodice Lucchese Parnell „Stacks“ Edvards napravio kritičnu grešku parkirajući kombi za bekstvo u zoni zabrane parkiranja ispred stana svoje devojke dva dana nakon pljačke, umesto da ga uništi.

Policija je brzo zaplenila automobil i pronašla Edvardsove otiske prstiju, što je Berka uplašilo i navelo ga da preduzme drastične mere kako bi bio siguran da mu se ništa neće desiti. Ubrzo, Vario je naredio DeSimoneu da izvede Edvardsa, a mnogi drugi umešani u pljačku su ubrzo ubijeni.

Ali Burk nije zauvek izbegavao zakon - a Hil je uglavnom bio kriv.

Šta se dogodilo Henriju Hilu nakon što je postao doušnik FBI?

Godine 1980. Henri Hil je uhapšen pod optužbom za trgovinu drogom i ubrzo je počeo da se plaši da će ga ubiti njegovi saradnici. Pol Vario nije voleo da je iko u njegovoj posadi umešan u drogu, a Džimi Berk je izgledao odlučniji nego ikada da ukloni svakoga ko je bio umešan u Lufthanzu.

Na kraju, istražitelji su Hilu pokazali snimku razgovora između Burka i Varija, pri čemu je prvi rekao da Hila treba "ubiti".

Pošto naizgled nije bilo druge opcije, Hil je pristao da svedoči protiv svojih bivših saradnika u zamenu za slobodu. Njegovo svedočenje je dovelo do osuda 50 njegovih bivših saučesnika, uključujući Varija i Burka. Nakon što je postao doušnik, Hil i njegova porodica su mogli da uđu u Program zaštite svedoka, živeći pod novim imenima na nekoliko drugih lokacija. (Šokantno, Hil je u početku pokušao da pita da li bi i dve njegove ljubavnice mogle da se pridruže programu.)

Iako je imao mnogo prilika da započne novi život, Hil nikada nije izgledao u potpunosti sposoban da pusti svoj stari život. Pristao je da podeli svoju priču sa kriminalističkim reporterom Nikolasom Pileđijem, koji je napisao knjigu Visegui iz 1985. na osnovu intervjua sa Hilom i drugim istraživanjima. Ova knjiga će, naravno, kasnije biti inspiracija za film Dobri momci iz 1990. godine, koji je Hila učinio poznatim.

Na kraju, Hil je izbačen iz programa zaštite svedoka zbog otkrivanja identiteta.

Karen Fridman Hil i Henri Hil su se razdvojili 1989. godine, ali se zvanično nisu razveli do 2002. godine.

Prema Njujork Tajmsu, Hil će se kasnije suočiti sa brojnim drugim hapšenjima, uključujući jedno 2005., gde nije ni negirao posedovanje metamfetamina, i jedno kasnije iste godine kada je pretio svojoj drugoj ženi Keli da će je ubiti. Međutim, uspeo je da izbegne duge zatvorske kazne za svoje kasnije zločine.

Uprkos tome što nikada nije u potpunosti rehabilitovan, bio je nešto poput slavne ličnosti u svojim poznim godinama zahvaljujući Dobrim momcima. A pošto je većina mafijaša kojima se zamerio bila mrtva ili u zatvoru, nikada nije bio "eliminisan".

Umesto toga, Henri Hil je doživeo relativno miran kraj 12. juna 2012. nakon što je patio od srčane bolesti. Umro je dan posle svog rođendana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs