NAJMOĆNIJA ŽENA U ISTORIJI ČOVEČANSTVA: Dok je druge tlačila, Sulejmanu je bila rak rana, ovako je izgledala prava Hurem

Hurem sultanija bila je omiljena žena osmanskog sultana Sulejmana I i njegova venčana supruga

Lifestyle
09:31h Autor:
NAJMOĆNIJA ŽENA U ISTORIJI ČOVEČANSTVA: Dok je druge tlačila, Sulejmanu je bila rak rana, ovako je izgledala prava Hurem
Foto: PR

Hurem sultanija i priča o njoj postala je legendarna, jer je imala toliko snagu u sebi da je menjala svet. Uticaj omiljene žene sultana Sulejmana Veličanstvenog ma politiku, kulturu i društvo tog vremena ostavio je neizbrisiv trag.

Bila je i majka šestoro njegove dece – Sultana Selima II, naslednika Sulejmana I, Mihrimah sultanije kao i prinčeva Mehmeta, Abdulaha, Bajazida i Džihangira.

Smatra se najmoćnijom ženom ne samo Osmanskog carstva, već u istoriji čovečanstva. Igrala vodeću ulogu u državnim poslovima.

Merjem Uzerli, hurem
foto: Profimedia

Na malim ekranima zauvek su je ovekovečile dve glumice – Merjem Uzerli i Vahide Perčin, a evo šta istorijski izvori govore o izgledu ove moćne i tajnovite žene iz turske istorije.

Sultanija Hurem ili Rokselana

Sultanija Hurem poznata je i kao Rokselana, međutim, njeno pravo ime, kao i detinjstvo, nisu sasvim poznati. Pretpostavlja se da se zvala Anastasija ili Aleksandra. Bila je poreklom iz Poljskog kraljevstva, sa teritorije današnje Ukrajine.

Sultanija Hurem
foto: Wikipedia / Maurice Flesier

Kao i mnoge njene zemljakinje, za kojima je u Carigradu (Istanbulu) bila velika potražnja, Rokselana je ili kao ukradena robinja ili zato što su je roditelji prodali (što je bila česta pojava u Rusiji) odvedena kao belo roblje u Osmansko carstvo.

Ibrahim-paša je, iz zahvalnosti, svom prijatelju sultanu Sulejmanu I poklonio mladu Rokselanu. Ona se našla u haremu koji je obuhvatao oko 300 robinja, ali se svejedno brzo upala u oči sultanu Sulejmanu.

Jednom kada je prošla čuvenim "zlatnim putem" do sultanovih odaja, nije ih napuštala.

Nažalost, Roksolana je preminula 1558. godine, ali je ostavila neizbrisiv trag u istoriji Osmanlijskog Carstva i postala simbol snage i inteligencije žene koja je uspela da se izdigne iz robovanja i postigne najviše položaje moći i uticaja. Njena priča ostaje inspiracija za mnoge dame širom sveta.

Kako je, zapravo, izgledala?

Na mnogobrojnim slikama ovekovečili su je mnogi umetnici prema onome kako je opisivana, iako njene fotografije, niti pravi portret ne postoji.

Rokselana je imala vatreno crvenu kosu. Opisana je kao nežna, vitka, ljupka i očaravajuća. Uz to je bila veoma inteligentna, promućurna i vesela. Po prirodi borbena, lukava, vešta u manipulisanju ljudima, umiljata kao jagnje i opasna kao vuk, donela je odluku da postane gospodarica.

Sultanija Hurem
foto: Wikipedia

Njena harizma je privlačila svakoga u haremu, zbog čega je brzo i dobila ime “Hurem”, što znači “nasmejana”. Sulejmana Veličanstvenog verovatno je zavela inteligencijom, duhovitošću i veoma strastvenom prirodom.

Lik sultanije Hurem inspirisao je umetnike vekovima. Riđokosa lepotica naglašenih oblina koje bude maštu. Tako je uglavnom prikazuju bakrorezi i platna umetnika srednjeg veka, piše Istorijski zabavnik.

Sultanija Hurem
foto: Instagram / Meryemuzerlimeryem

Za ovakvu sliku je zaslužan izvesni Melkior Loriks, koji je nekih pet godina proveo u Carigradu u pratnji habsburškog izaslanika. U svojim putopisima on opisuje Rokselanu upravo onako kako su je umetnici potom slikali, a književnici dočaravali, uključujući i Šekspira.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs