"ODLUČUJ SAMO OVAKO I MOĆI ĆEŠ DA POBEDIŠ CEO SVET": Dostojevski je tvrdio da ćemo se tako izboriti protiv svakog ZLA

Ako se pitate kako reagovati na zlo i pobediti ga, Dostojevski je jednom dao zanimljiv savet.

Lifestyle
"ODLUČUJ SAMO OVAKO I MOĆI ĆEŠ DA POBEDIŠ CEO SVET": Dostojevski je tvrdio da ćemo se tako izboriti protiv svakog ZLA
Foto: Profimedia

Fjodor Mihajlovič Dostojevski je bio jedan od najuticajnijih ruskih pisaca i jedan od retkih koji je uspeo da prodre u najmračnije tajne ljudskog uma. Bio je strpljiv i mudar, te je kao takav umeo da odluči uvek u svoju korist.

Pred ponekom mišlju ostaneš u nedoumici, naročito gledajući greh ljudski pa se zapitaš: Da li treba silom pobeđivati, ili smirenom ljubavlju?

Svagda odlučuj ovako:

Pobediću smirenom ljubavlju

Dostojevski
foto: Profimedia

"Odlučiš li se tako jednom za svagda, ceo svet ćeš moći da pokoriš. Smirena ljubav je velika sila, od svih najjača, nema joj ravne na svetu! Svakog dana i časa, svakog trenutka nadgledaj samoga sebe, da ti izgled bude blago lep. Eto, prošao si pored malog deteta, prošao si ljut, sa ružnom rečju, sa ozlojeđenom dušom; i nisi možda ni primetio dete, ali je ono tebe videlo, i lik tvoj, ružan i zao,možda je ostao u njegovom slabačkom i nezaštićenom srdašcu. Ti to ne znaš, međutim, možda si već time bacio rđavo seme u njegovu dušu, a to seme će možda i porasti, a sve stoga što se nisi uzdržao pred detetom, jer u sebi nisi odgajio pažljivu i delatnu ljubav.

Braćo, ne bojte se grehova ljudskih, volite čoveka i u grehu njegovom, jer kad ko voli čoveka grešnog, to je već slika Božanske ljubavi i vrhunac je ljubavi na zemlji.

Volite sve stvorenje Božje i celokupno i svaku mrvicu. Svaki listić, svaki zrak Božji volite. Volite životinje, volite biljke, volite svaku stvar. Budeš li voleo svaku stvar – i tajnu ćeš Božju razumeti u stvarima. A shvatiš li je jednom, ti ćeš posle neumorno početi da poznaješ sve dalje i više, svakodnevno. I zavolećeš, najzad, sav svet vascelom i vasionom ljubavlju.

Životinje volite: njima je Bog dao klicu misli i tihu radost. Nemojte im je narušavati i remetiti, ne mučite ih, ne oduzimajte im radost, ne protivite se misli Božjoj. Čoveče, ne uznosi se, ne misli da si bolji od životinje: one su bezgrešne, a ti, sa svojim veličanstvom, ti samo gnojiš zemlju svojom pojavom, na njoj trag svoj gnojni ostavljaš posle sebe – i to, avaj, skoro svaki, svaki između nas! Decu volite naročito, jer ona su bezgrešna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila; ona žive zarad čišćenja srca naših, kao neki putokaz za nas. Teško onome ko uvredi dete", zaključio je pisac.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs