ŠTA ZAPRAVO ZNAČI "DŽANUM": Prelepa reč koja je opevana u mnogim našim pesmama, a mnogi ne znaju ŠTA ZAISTA OSLIKAVA

Reč "džanum" postala je ponovo popularna i to zbog istoimene pesme mlade pevačice Teodora Pavlovske koju je snimila za film "Južni vetar".

Lifestyle
15:55h Autor:
ŠTA ZAPRAVO ZNAČI "DŽANUM": Prelepa reč koja je opevana u mnogim našim pesmama, a mnogi ne znaju ŠTA ZAISTA OSLIKAVA
Šta znači reč džanum?, Foto: Pritnscreen/youtube

Iz turskog je u naš jezik stigla veoma davno, a to vidimo po starim pesmama u kojima se ova reč pominje. Zbog svog divngo poetskog značenja može se naći u velikom broju stihova. A "džanum", zapravo, znači “dušo moja” ili “srce moje”.

Pominje se i u “Koštani” Bore Stankovića kad Koštana peva: “Bre gidi, džanum, Stojanke, Stojanke, bela Vranjanke”, ili kad hadži-Toma kaže: “U moju kuću kad se ulazilo, pevala se pesma: ‘More, vrćaj konja, Abdul-Ćerim ago, tugo, vrćaj konja, pišman će da bidneš. More, ne vrćam ga, džanum, mlad Stameno, tugo, ne vrćam ga, da znam da poginem!’”

Koštana
foto: Youtube Printscreen / Bulgaria And Serbia Forever!!!

Iz drame, reč je stigla i u istoimeni film. Koštana tako peva “Džanum nasred sela”, pesmu koju su kasnije izvodile mnoge pevačice narodne muzike, ali koju je najviše proslavila legendarna Vasilija Radojčić.

U nešto novijoj istoriji “džanum” u svojim pesmama pominju i Hanka Paldum, Dragan Kojić Keba i sada, mlada pevačica Teodora Pavlovska, koja nastupa pod umetničkim imenom Teya Dora i koja je uradila naslovnu numeru za seriju “Južni vetar: na granici”.

(Stil / Istorijski zabavnik)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs