U kuhinji svake iskusne domaćice, sugurni smo, nalazi se soda bikarbona, koja je sjajni saveznik za razbe kućne poslove. Dobro je poznatno da donosi mnogobrojne blagodeti, ali malo ko zna da li ima rok trajanja i do kog perioda ju je najbolje upotrebiti. Naime, mnogi je čuvaju mesecima, misleći da je mogu iskoristiti bez problema, a da li je to tačno?
Iako se soda bikarbona nikada ne „pokvari“ na način da bi imala negativne posledice po ljudski organizam, u nekom trenutku će prestati da funkcioniše kako bi trebalo, tačnije, izgubiće svoju efikasnost.
![Soda bikarbona](/data/images/2022/11/30/10/305563_sodabikarbona_ff.jpg?ver=1701177556)
Ova nezamenljiva namirnica je važana u prirpremi nekih specijaliteta, ali je i odlično sredstvo za čišćenje. I tehnički gledano nema rok upotrebe, ali je na pakovanjima istaknut datum do kada je najbolje da je iskoristite.
Opšte pravilo je: kada se pravilno skladišti i čuva, soda bikarbona će potrajati dve do tri godine zatvorena u originalnom pakovanju. Kada se otvori, čuva se oko šest meseci.
![Soda bikarbona, Voda, soda bikarbona i voda](/data/images/2020/09/03/10/227423_shutterstock-1263481759_ff.jpg?ver=1701177570)
Kako da proverite da li je izgubila dejstvo?
Dodajte otprilike 1/2 kašičice sode bikarbone u malu posudu. Dodajte oko 1/2 kašičice belog sirćeta ili svežeg limunovog soka u činiju i gledajte. Kiselina i baza treba da reaguju odmah, baš kao u klasičnom eksperimentu sa vulkanom u osnovnoj školi. Ako smesa agresivno peni i stvara mehuriće, onda je soda bikarbona u dobrom stanju. U suprotnom, više nije efikasna.