ZA SEZONU MOŽE DA SE ZARADI 10.000 EVRA, A U 20 KVADRATA SPAVAŠ S 3 ŽENE: Srpkinja otkriva kako izgleda život na Aljasci

Kako izgleda život sezonskih radnika na Aljasci, otkrila je Srpkinja Iva, koja tamo duže vreme radi.

Lifestyle
Autor:
ZA SEZONU MOŽE DA SE ZARADI 10.000 EVRA, A U 20 KVADRATA SPAVAŠ S 3 ŽENE: Srpkinja otkriva kako izgleda život na Aljasci
Foto: Printscreen TikTok/iva_pink_

Poznato je da mnogi odlaze na Aljasku da rade, kako bi ostvarili veće prihode. Uglavnom se radi u fabrikama za obradu ribe, a ukoliko je sezona dobra može da se zaradi veliki novac.

Jedna od onih koja je se našla na Aljasci jeste tiktokerka Iva koja svoje iskustvo o tamošnjem radu podelila na TikToku. Naime, ona radi u jednoj kompaniji koja se bavi ribom, a u videima je otkriva kako izgleda jedan njen prosečan dan, kako se kreću plate, koliko je radno vreme.

- Sezonski posao čišćenja ribe na Aljasci je idealno rešenje za samohrane majke. Prvi put bi žena došla na mesec dva ili tri, može da se skupi pristojan novac, oko 10.000 evra. Taj novac može da uštedi, da investira u nešto, da ima kao učešće za stan... Ja sam krenula 2018. godine i tada je bilo malo žena, tri žene na 100 prijava. Sada je odnos 1 prema 3, dakle oko 30 žena na 70 muškaraca. Nije lako, ali može da se izdrži. To vam je kao sa porođajem, kad prvi put dođete zažalićete što ste došli, ali kad dođete u Srbiju čekaćete sledeću sezonu - ispričala je ona u jednom od klipova.

Iva
foto: Printscreen TikTok/iva_pink_

Ona pominje da je kanal na Tik toku otvorila da bi pomogla ljudima koji bi da promene život. Kaže, mogu da naporno rade i zarade, ali i da nešto obiđu i zarada koja ostaje je minimalna 2.000 evra mesečno kad se sve odbije.

- Zapravo, ostaje mnogo više. Rekla sam da je manje jer oni koji dođu ovde prvi put mogu da dobiju neku novu kompaniju i da ne zarade toliko.

Kaže, iako je posao naporan, radnici su maksimalno ispoštovani. Pokazala je kvalitetnu opremu za rad koju je dobila. U pitanju su čizme, termoizolovane, koje koštaju 120 dolara u radnji, par uložaka za čizme, šlem, jaknu, pantalone,jakna, češiće za uši, naočare plastične.

- Od opreme jos ide mrežica za kosu, čepici za uši, rukavice i gumene rukavice ali to se menja svakodnevno i uzima u fabrici - napomenula je.

Smeštaj

- Stigli smo u Dač harbor, dobila sam svoj ključ od sobe i vodim vas da vidite gde smo mi to smešteni - kaže Iva na početku videa.

@iva_pink_ Nastavljamo sa pozicijama koje možete dobiti u fabrici za obradu ribe na Aljasci part 2#sezonskirad #srbijatiktok?? #srbija?? #balkantiktok #radnaaljasci ♬ original sound - ???_??_????????

- Ono što nije dobro to je da se soba nalazi na četvrtom spratu ali bože moj, prijaće nam. Ovim hodnikom idemo do sobe. Broj sobe narednih tri meseca je 409, ukupno će biti tri devojke, dve moje cimerke koje treba tek da stignu. Pre nego što otvorim vrata, mogu vam reći da ne očekujete neki luksuz - kazala je Iva i ušla u sobu.

@iva_pink_ U sobama borave 3 devojke 2 ce biti nocna smena a treca dnevna smena. Radno vreme je 12h pa su male sanse da sve tri budemo u iato vreme u sobi. Uvek imamo toplu vodu i grejanje je na gas. Cena sobe i 3 obroka na mesecnom nivou iznosi 450$ po osobi ali se vremenom smanjuje pa sada trenutno placam 300$ mesecno. TROŠAK SMESTAJA I HRANE ODBIJA SE OD ZARADE NA KRAJU MESECA#aljaska #balkantiktok #sezonskirad #srbija?? ♬ original sound - ???_??_????????

- U sobama borave tri devojke, dve će biti noćna smena, a treća dnevna smena. Radno vreme je 12 sati pa su male šanse da sve tri budemo u isto vreme u sobi. Uvek imamo toplu vodu i grejanje je na gas. Cena sobe i tri obroka na mesečnom nivou iznosi 450 dolara po osobi ali se vremenom smanjuje pa sada trenutno placam 300 mesečno. Trošak smeštaja i hrane odbija se od zarade na kraju meseca - stoji u opisu ovog videa.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs