PORODICA JE 43 GODINE ŽIVELA IZOLOVANO: Nisu znali za civilizaciju, a način na koji su preživljavali je NEVEROVATAN

Porodica Likov je 43 godine živela u izolaciji, u Sibiru, a način na koji su preživljavali je neverovatan.

Lifestyle
20:43h Autor:
PORODICA JE 43 GODINE ŽIVELA IZOLOVANO: Nisu znali za civilizaciju, a način na koji su preživljavali je NEVEROVATAN
Foto: Profimedia

Porodica Likov pripadala je verskoj manjini, proganjanoj za vreme carskog carstva, a posle 1918. od boljševičkog režima. Tridesetih godina prošlog veka, Karp Likov, njegova žena Akulina i njihovo dvoje dece, Savin i Natalija, pobegli su u divlji Sibir, gde su se sklonili u područje potpuno izolovano od civilizacije. Za 43 godine izolacije, njih dvoje su dobili dvoje dece, rođeno i odraslo u Tajgi, a njihovo naselje otkriveno je slučajno tek 1978. godine.

Godine 1978. grupa sovjetskih geologa na misiji u Sibiru otkrila je porodicu koja je nekoliko decenija živela u Tajgi, a da niko nije znao za njihovo postojanje. Porodica Likov nije bila u kontaktu sa drugim ljudima 43 godine, niti je znala da je bio Drugi svetski rat. Porodicu Likov otkrio je u leto 1978. pilot helikoptera koji je tražio mesto za sletanje. Video je osvetljenu ogradu gde nije trebalo da bude ništa osim šume.

Porodica Likov
foto: Danil Barashkov KP / WillWest News / Profimedia

Ovo je bio dokaz da je to područje bilo naseljeno, iako sovjetske vlasti nisu imale nikoga u mestu. Bio je udaljen oko 250 kilometara od najbližeg grada, u do tada neistraženom regionu Tajge. Četiri helikopterska geologa, koji su trebali da proučavaju to područje, bili su zadivljeni otkrićem pilota i odlučili su da istraže. Predvođeni Galinom Pismenskom, geolozi su se "naoružali" poklonima, ali i pištoljem.

U blizini potoka otkrili su kolibu. Geologe je dočekao veoma star čovek, koji ih je namamio, gde su otkrili da je u toj jadnoj, prljavoj kolibi dom petoro ljudi: 77-godišnji Karp Likov i njegova deca Savin, Natalija, Dmitrij i Agafija. Karpova žena, Akulina, umrla je od gladi pre petnaest godina.

Porodica Likov
foto: Printscreen Youtube / ТВ МИРЭА

Geolozi su hteli da ponude hranu, čaj, hleb, slatko i ostalo što je starac znao od malih nogu, a što njegova deca nikada nisu videla. Štaviše, deca porodice Likov nikada nisu srela nikoga osim svojih roditelja. Znali su da postoje zabačena mesta gde ljudi žive u gomilama visokih zgrada, čuli su da osim Rusije postoje i druge zemlje, ali to su im bili strani pojmovi. Naučili su da pišu i čitaju od svoje majke, a jedine knjige koje su ikada videli bile su Biblija i Jevanđelja koje su njihovi roditelji poneli sa sobom kada su se povukli u Tajgu.

Porodica Likov
foto: Printscreen Youtube / KSC | Knowledge,Science,Culture Everyday .

42 godine izolacije i teškog života

U 42 godine izolacije, porodica Likov imala je težak život. Oni su teško preživljavali u izuzetno neprijateljskom okruženju i sa ograničenim oruđem. Kada su pronađeni, njihova osnovna hrana bili su čips od raži i seme konoplje. Leti su nalazili bobice, ali hrana je i dalje bila neadekvatna. Članovi porodice su uvek živeli na ivici egzistencije i gladi.

Agafija Likov, Porodica Likov
foto: Profimedia

Tek kada je dečak Dmitrij odrastao, on i njegov otac su mogli da idu u lov, ali i to je bilo teško, jer nisu imali na raspolaganju oružje i oslanjali su se samo na improvizovane zamke. Ali Dmitrij je, otkrili su geolozi, razvio gotovo nadljudsku fizičku snagu: mogao je da lovi bos zimi i ponekad se vrati u kolibu posle nekoliko dana, spavajući napolju čak i na niskim temperaturama.

Porodica Likov
foto: Printscreen Youtube / ТВ МИРЭА

Geolozi su obavestili članove porodice Likov o velikim događajima koji su se dogodili širom sveta u ove 43 godine izolacije. Članovi nisu bili ni svesni da se dogodio Drugi svetski rat.

Porodica Likov je odbila da napusti svoje naselje, čak i ako bi imala priliku da se vrati u civilizovaniji svet od onog koji su napustili, gde bi mogli da žive u boljim uslovima. Ipak, ostali su u kontaktu sa geolozima koji su ih otkrili. 1981. troje od četvoro Likovljeve dece je umrlo. Savin i Natalija umrli su od problema sa bubrezima, verovatno izazvanih ishranom sa kojom su živeli ceo život. Dimitrije je nažalost takođe preminuo od teškog slučaja upale pluća.

Porodica Likov
foto: Danil Barashkov KP / WillWest News / Profimedia

Drugi razlog zašto je porodica Likov takođe odbila da se vrati u civilizovani svet je taj što su mislili da je jednostavno previše zla u urbanom svetu, a čak i sa otežanim životom na njima živeli su mnogo srećnijim životom povučeno. Godine 1988. Karp je umro prirodnom smrću. Agafija je poslednji član porodice Likov za koga se veruje da i danas živi povučeno u Tajgi, ako nije umrla prirodnom smrću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs