SUTRA SLAVIMO PREPODOBNU EFROSINIJU: Veruje se da će svakom podariti MIR I SNAGU u životu, ako joj se OVAKO OBRATITE

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave sutra Prepodobnu Efrosiniju, ali i Svetog Sergija Radonješka.

Običaji
Autor:
SUTRA SLAVIMO PREPODOBNU EFROSINIJU: Veruje se da će svakom podariti MIR I SNAGU u životu, ako joj se OVAKO OBRATITE
običaji na Prepodobnu Efrosiniju, Foto: Shutterstock

Kći bogatog i znamenitog čoveka Pafnutija iz Aleksandrije. Od bezdetnih roditelja molitvom od Boga isprošena. Blagočesni roditelji njeni vaspitaše kćer svoju verom Hristovom. Ne hoteći da stupa u brak mlada Efrosinija, da bi se sakrila od oca, svoga, preobuče se u muško odelo i prijavi se igumanu jednog manastira kao evnuh cara Teodosija s imenom Izmaragd. Iguman ga primi i predade na rukovodstvo duhovniku Agipitu.

Svojim postnim i molitvenim podvigom Izmaragd brzo prevaziđe sve monahe u tom manastiru. Kada navrši 38 godina teškog podviga poseti Pafnutije taj manastir, i iguman ga uputi Izmaragdu na molitvu i utehu. Izmaragd poznade Pafnutija a Pafnutije ne pozna Izmaragda. Kada otac ispovedi svoju tugu za izgubljenom ćerkom, reče mu Izmaragd, da ne gubi nadu, jer će još u ovom životu videti kćer svoju, i zamoli ga da opet k njemu dođe kroz tri dana.

Žena, Molitva, Crkva
foto: Shutterstock

Kada Pafnutije opet dođe Izmaragd ležaše na samrtnoj postelji. Tada samrtnik reče Pafnutiju: ja sam Efrosinija, kćer tvoja; ti si otac moj! Otac dugo ne mogaše doći k sebi od užasnog iznenađenja. U tom izdahnu blažena Efrosinija, i otac njen ridaše nad njom. Pošto sahrani kćer svoju, Pafnutije i sam stupi u taj manastir, i useli se u keliju svoje upokojene i svete kćeri. Posle 10 godina podviga upokoji se u Gospodu i Pafnutije sveti.

Sveti Sergije Radonješki

Bio je veliki podvižnik i svetilnik ruske crkve. Rodio se 1313. god. u Rostovu od pobožnih roditelja Kirila i Marije. Po smrti roditelja Vartolomej – tako mu beše kršteno ime – zamonaši se i osnova obitelj sv. Trojice u šumama Radonežskim. Tihi i krotki sluga Božji znađaše samo za trud i molitvu. Zbog njegove čistote srca udostoji se dara čudotvorstva, te je i mrtve vaskrsavao imenom Hristovim. Više puta javila mu se Sveta Bogorodica. Kneževi i vladike dolazili su k njemu radi saveta. Blagoslovio kneza Dimitrija Donskog i predskazao mu pobedu u ratu za oslobođenje Rusije od Tatara. Prozirao u srca ljudska i u događaje na daljini. Obitelj njegova napunila se monasima još za života njegova, i kroz vekove i vekove služila je jednim od najglavnijih centara duhovnog života i čudesa Božjih. Sv. Sergije upokojio se 1391. god. Posle smrti javljao se više puta raznim licima.

krst
foto: Profimedia

Prepodobna Efrosinija Suzdaljska

Kršteno joj ime Teodula. Kći Mihaila Vsevolodovića i verenica Suzdaljskoga kneza Mine. Nikako nije želela u brak, i molila se Bogu da je do smrti sačuva devojkom. Kad su je kao nevestu poveli u Suzdalj, najedanput umre knez Mina, njen verenik. Ona se ne vrati roditeljima nego stupi u manastir, gde se do smrti podvizavala. Od Boga obdarena čudotvorstvom. Upokojila se 1250. godine.

Veruje se da će svakom ko joj se sutra pomoli i bogougodnim rečima obrati Svetoj Efrosiniji, ova svetiteljka podariti mir i snagu u životu.

"O Gospode Bože naš, Trojice Presveta i Prebogata, pomiluj nas grešne i spasi. Tebi slava i hvala vavek." Amin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs