BAKTERIJA JE JELA NJENO MESO: Doktori su zanemeli od ŠOKA kad su shvatili o čemu se radi, odmah je usledila AMPUTACIJA

Devojka Dženifer Barlov, dobila je bakteriju koja je jela njeno meso, a lekari su jedva ustanovili o čemu se radi.

Lifestyle
22:42h Autor:
BAKTERIJA JE JELA NJENO MESO: Doktori su zanemeli od ŠOKA kad su shvatili o čemu se radi, odmah je usledila AMPUTACIJA
Foto: Printscreen Instagram/ thisisjenniferbarlow

Ukupno je prošla više od 30 operacija, uključujući i amputaciju noge, a pala je i u septički šok

Vojna veteranka Dženifer Barlov (33) iz Atlante izgubila je nogu nakon što se na odmoru na Bahamima zarazila bakterijom koja izjeda meso.

S odmora se vratila u januaru te je odmah osetila da nešto nije u redu. Naime, Barlov je redovito išla u teretanu i bila je ‘zdrava kao dren‘, ali odjednom je osetila slabost i zalegla u krevet na četiri dana. Desno joj je koleno nateklo i bilo je ‘barem tri puta veće‘ od levog kolena, crveno i toplo na dodir.

"Bol je bila neopisiva", ispričala je.

Pogrešna dijagnoza

Doktori u lokalnoj hitnoj službi pogrešno su zaključili da je koleno samo uganuto te su je poslali kući sa štakama i lekovima protiv bolova. Međutim, koleno je nastavilo rasti i uskoro je njena noga izgledala ‘kao u diva‘. Na posletku joj je dijagnostikovana retka bakterijska infekcija koja se zove nekrotizirajući fasciitis.

"Bio sam jako zabrinut da neće preživeti. Njen život bio je u velikoj opasnosti", kazao je Dr Džonatan Polok.

Nekrotizirajući fasciitis (bakterija koja jede meso) je teška infekcija koja se brzo širi i ubija jednog od pet obolelih, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Najčešće ulazi u telo kroz posekotinu ili drugu ranu na koži, uključujući opekotine, ubode insekata i hirurške rane. Stanje može biti teško dijagnostikovati jer simptomi mogu oponašati druge bolesti. Simptomi uključuju crveno ili toplo područje kože koje se brzo širi, jaku bol i groznicu. Kako se nekrotizirajući fasciitis širi, može uzrokovati čireve ili mehuriće na koži, promene boje kože, gnoj, vrtoglavicu, umor, dijareju i mučninu.

CDC procenjuje da se svake godine u SAD-u dogodi ovakvih 700 do 1150 slučajeva.

Odmah započeti lečenje ključno je za sprečavanje širenja infekcije. Antibiotici mogu biti učinkoviti, iako ne dopiru uvek do svih zaraženih područja, a pacijentima obično treba više operacija kako bi uklonili što više mrtvog mesa.

Barlov je na 10 dana stavljena u medicinski indukovanu komu, a kad se probudila, iza nje je već bilo 12 odrađenih operacija.

"Bila sam zbunjena i uplašena", rekla je.

Ukupno je prošla više od 30 operacija, uključujući i amputaciju noge, a pala je i u septički šok. Najčešći uzrok nekrotizirajućeg fasciitisa je streptokok skupine A, oblik bakterije koja inače uzrokuje upalu grla.

Barlov veruje da je možda bila izložena bakteriji dok je bila na odmoru na Bahamima, a lekari još uvek nisu sigurni šta je uzrok. Barlov se nakon četiri meseca provedena u bolnici vratila se kući i sada skuplja novac za protetičku nogu.

(Stil/ Jutarnji.hr)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs