PRVI ČOVEK KOJI JE STRADAO TOKOM SVEMIRSKOG LETA: Poslednje reči saopštio je Gagarinu a one su ga progonile do SMRTI

Poslednje trenutke njegovog života obeležila je neverovatna smirenost i hrabrost i ako je gledao smrti u oči.

Lifestyle
15:45h Autor:
PRVI ČOVEK KOJI JE STRADAO TOKOM SVEMIRSKOG LETA: Poslednje reči saopštio je Gagarinu a one su ga progonile do SMRTI
Poslednje reči kosmonauta Vladimira pre pada letelice., Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Vladimir Mihajlovič Komarov je bio sovjetski kosmonaut koji se upisao u istoriju kao prvi čovek koji je stradao tokom svemirskog leta. Poslednji trenuci njegovog života pre nego što se letelica srušila nazad na Zemlju ispunjeni su tragedijom i herojstvom. Poslednje reči koje je izgovorio pre svoje prerane smrti su zaista potresne.

Komarov je rođen 16. marta 1927. godine u Moskvi, bio je vešt pilot i uspešan kosmonaut koji se upustio u nepoznate oblasti svemira. Njegovu karijeru je obeležila fasciniranost avijacijom i uzdizanjem izvan Zemljine atmosfere.

Posvećenost vazduhoplovstvu navela ga je da se upiše na Vazduhoplovnu inženjersku akademiju Žukovskog. Usavršio je svoje pilotske veštine, stekavši reputaciju svojom preciznošću i stručnošću. Njegova dostignuća u avijaciji privukla su pažnju sovjetskih vlasti za svemirski program, a izabran je za kosmonauta 1960 godine.

Vladimir Komarov
foto: Borislav Marinic / Alamy / Alamy / Profimedia

Vladimir Komarov je učestvovao u misiji Voskhod 1 1964. godine, postavši prvi sovjetski kosmonaut koji je dva puta leteo u svemir. Međutim, to je bio njegov drugi svemirski let, Sojuz 1, koji će postati poznat po tragediji. Lansiran 23. aprila 1967. godine, Sojuz 1 je imao za cilj da testira sposobnosti svemirskog broda za produžene misije.

Sojuz 1 je od samog početka naišao na niz tehničkih grešaka, što je dovelo do odluke da se misija prekine nakon samo jednog dana. Kada je letelica ponovo ušla u Zemljinu atmosferu, pad padobrana je zapečatio Komarovu sudbinu. Uprkos njegovoj nadolazećoj propasti, njegove poslednje trenutke obeležila je izuzetna smirenost i hrabrost.

Konačna komunikacija Komarova sa zemaljskom kontrolom otkrila je dubinu njegove svesti o mračnoj sudbini svemirske letelice. Dok je jurio prema Zemlji, preneo je srceparajuću poruku svom bliskom prijatelju i kolegi kosmonautu Juriju Gagarinu, rekavši: „Reci mojoj porodici da ih jako volim."

Usred haosa svemirskog broda u nevolji, Komarov je pokazao izuzetnu otpornost i posvećenost svojoj misiji. Uprkos tome što je znao da su padobranski sistemi svemirske letelice pokvarili, pokušao je da ih ručno rasporedi u očajničkom pokušaju da preživi. Njegova nepokolebljiva odlučnost da ispuni svoju dužnost uprkos izgledima pokazala je njegovu posvećenost svemirskom programu i težnji za naučnim napretkom.

U svojim poslednjim trenucima, svestan svoje predstojeće smrti, govorio je smireno: „Vrelina se diže u kapsuli... Polako gubim svest.“ Ove reči su ponudile jeziv uvid u fizička i emocionalna previranja koja je doživeo.

Komarov nepokolebljiv fokus na saopštavanje vitalnih podataka zemaljskoj kontroli podvukao je njegovu posvećenost unapređenju istraživanja svemira i ako je gledao smrti u oči.

Tragična smrt Vladimira Komarova izazvala je šok u globalnoj svemirskoj zajednici, naglašavajući opasnosti istraživanja svemira i žrtve koje su podneli oni koji su se usudili da izađu van Zemlje.

Komarova žrtva nije prošla nezapaženo. Njegova hrabrost i nesebičnost proslavljeni su pošto je posthumno dobio titulu Heroja Sovjetskog Saveza, najviše priznanje za sovjetskog građanina. Njegovo nasleđe služilo je kao oštar podsetnik na izazove svojstvene putovanju u svemir i potrebu za stalnim poboljšanjima tehnologije i bezbednosnih protokola.

Tragični gubitak Vladimira podstakao je intenzivniji fokus na bezbednost svemirskih letelica u okviru sovjetskog svemirskog programa. Njegova smrt je katalizovala napredak u sistemima za raspoređivanje padobrana, komunikacionim tehnologijama i protokolima za hitne slučajeve, doprinoseći sigurnijim svemirskim misijama u budućnosti. Nasleđe Komarova služi kao inspiracija generacijama kosmonauta i astronauta koji su išli njegovim stopama.

Poslednji trenuci Vladimira Komarova pre pada iz svemira bili su svedočanstvo njegove hrabrosti, posvećenosti i nepokolebljive posvećenosti napretku istraživanja svemira. Njegove dirljive poslednje reči odavale su i njegovu duboku naklonost prema svojim najmilijima i njegovu nepokolebljivu odlučnost da ispuni svoju dužnost kosmonauta. Služi kao podsetnik na žrtve u potrazi za naučnim napretkom, a njegova priča ostaje trajni simbol neumorne potrage čovečanstva da istražuje kosmos.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs