DEČIJU GRAJU I SMEH ISPRED OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" UGASILA JE PUCNJAVA: Evo po čemu je nekada bila poznata i jedinstvena

Kakva je bila škola Vladislav Ribnikar, pitaju se mnogi, dok većina zna da je važila za jednu od najuglednijih.

Lifestyle
19:13h Autor:
DEČIJU GRAJU I SMEH ISPRED OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" UGASILA JE PUCNJAVA: Evo po čemu je nekada bila poznata i jedinstvena
Po čemu je bila poznata škola Vladislav Ribnikar, Foto: Kurir / Petar Aleksić

Tragedija koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru zavila je Srbiju u crno i pokrenula brojna pitanja. Ova škola važila je za jednu od najelitnijih u Beogradu, u koju su dolazila deca iz svih delova grada.

Ono po čemu je OŠ "Vladislav Ribnikar" bila jedinstvena jeste što je nudila dvojezično obrazovanje, na srpskom i na francuskom jeziku. Čak su i Francuzi bili nastavnici, a pre raspada Jugoslavije išlo se u razmenu đaka u Francusku.

Osnovna škola na Vračaru jedinstvena je i po tome što se u okviru dvorišta nalazi šest stabala kestena, koja su zasađena još u 19. veku, a škola nosi ime po Vladislavu S. Ribnikaru, novinaru, učesniku NOR i direktoru "Politike" i "Tanjuga".

Pored ovoga škola je poznata i po posebnim programima:

  • intenzivna nastava francuskog jezika (6 časova nedeljno od prvog do osmog razreda),
  • dvojezična nastava za učenike 7. i 8. razreda (nastava matematike, hemije i biologije izvodi se na francuskom jeziku),
  • projekat UNICEF-a "Škola bez nasilja",
  • projekat "Ua nepravda",
  • projekat klasične starine – Otkrivanje Antike,
  • u školi uspešno radi klub Ujedinjenih nacija i škola je pridruženi član UNESKO-ove mreže škola.

Među roditeljima dece koja su pohađala i koja još uvek pohađaju ovu školu, uglavnom su poznati glumci, muzičari, vrsni intelektualci i mnoge druge ugledne ličnosti.

Škola je iznedrila veoma talentovanu decu, a dečak koji je nastradao u krvavom piru bio je jedan od onih koji je imao neverovatan dar za muziku. Bio je veoma elokventan i vaspitan.

Nažalost, školu koja je važila za jednu od najboljih i najpoželjnijih, zapečatila je gorka sudbina.

(Stil/ CityMagazine)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs