PROFESOR SIMEUNOVIĆ IZNENADIO STAVOM O TRAGEDIJI KOJA JE ZADESLA SRBIJU: "Evo zašto olako ubijamo jedni druge"

Zbog čega u svakom od nas leži potencijalni ubica odgonetnuo je profesor Dragan Simeunović.

Lifestyle
14:22h Autor:
PROFESOR SIMEUNOVIĆ IZNENADIO STAVOM O TRAGEDIJI KOJA JE ZADESLA SRBIJU: "Evo zašto olako ubijamo jedni druge"
Zbog čega u svakom od nas leži potencijalni ubica, Foto: Printscreen Youtube/ Kurir

Profesor Dragan Simeunović gostovao je na televiziji Kurir i govorio o aktuelnim dešavanjima koja su pogodila celu Srbiju. Kao i uvek, profersor je pogodio suštinu problema našeg društva, te istakao da postupak dečaka koji je izvršio masakr nije normalan.

Profesor Simeunović istakao je da smo svi mi potencijalni nasilnici, te da je to u prirodi ljudskog bića.

- Nasilje jeste u društvu, ali potencijal nasilja je u svakom od nas. Mi smo vrlo agresivni stvorovi. Ljudski rod nije slučajno gospodar planete, mi smo najkrvoločnij rod koji postoji. Nijedna zver, ni vuk, ni lasica ne ubija pripadnike svoje vrste kao što mi to tako lako radimo. I treba imati u vidu, da smo svi mi koji ovde sedimo i oni koji ovo gledaju, svako od nas, dakle, biološki gledano je spreman da ubije. Kod ljudi se zbog jednog malog povoda događa nasilje, to je dakle jer je potencijal nasilja duboko u nama - objasnio je Dragan Simeunović.

Ono što obozdava nasilnika u nama jesu razne okolnosti, dok religija takođe igra važnu ulogu u ovakvim situacijama.

- Ali ono što ga usmerava i obuzdava to su socijalne okolnosti, to su društvene okolnosti. Zbog toga postoji zakon, postoji moral, postojei religije velike. Velike religije su u stvari mirotvorne, okrenute toleranciji i vi imate praktično danas u ovoj Evropi koja se ponosi obezboženošću. Uloga crkve je možda upravo u tome da unosi toleranciju, kad je reč recimo o obrazovanju, da ljude uči toleranciji. To bi bilo najvažnije, a danas se to promenilo - kaže profesor i dodaje:

- Kada je reč o ovom konfliktnom događaju, prvo ono što pada u oči jeste da svi govore kao da je u pitanju normalno dete, pa pazite, urađeno je nešto što je toliko nenormalno da to danas šokira, zato što je nenormalno, a nenormalne stvari čine nenormalne osobe. Znači, pođimo od toga. To je prost sled događaja, u pitanju je nenormalna stvar. To dete mora biti vrlo pažnljivo pregledano, jer evo, Dejan Budimirović naš istaknuti stručnjak, dečiji psihijatar mi jutros piše da je prema onom što je on video jedna vrsta autizma, a postoje podtipovi autizma.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs