Neverovatno

Zbog zablude dovele decu u opasnost: Iskrena priča tri majke čije su bebe gladovale!

Sve tri žene bile su pod pritiskom okoline, porodice i zdravstvenih radnika, koji veruju da je dojenje jedini ispravan način za ishranu beba
Lifestyle
15:52h
Zbog zablude dovele decu u opasnost: Iskrena priča tri majke čije su bebe gladovale!
Foto: Ilustracija / Thinkstock

U današnje vreme, mnoge novopečene mame veruju da je majčino mleko jedina zdrava hrana za bebu. Ali, ove majke su u tom uverenju preterale.

Naime, ovih nekoliko žena imalo je problema sa proizvodnjom mleka, ali su i dalje ostale pri svom mišljenju da ne kupuju adaptirano mleko, pa su izgladnjivale svoje bebe!

Sara Var je zbog mršavosti svog novorođenčeta morala da ga odvede u bolnicu, a lekari su malom Oliveru postavili dijagnozu - neuhranjenost.

Dojenje nije bilo dovoljno da se ova beba razvije, pa je majci rečeno da, ukoliko želi da se dete normalno razvija, moraće da počne da ga hrani na flašicu - piše Dejli mejl.

Do sada i pored bebinog plača zbog gladi i mršavih ručica i nožica, kao i stalnog slušanja istih saveta, Sara nije popuštala, ali tada se trgla.

Dirljivu priču o bebi koja je uspela da pobedi smrt, pročitajte OVDE.

Za sve je bila kriva kampanja "breastapo" (breast - dojka), koja propagira dojenje kao najbolji način ishrane beba, ali ovim ženama su toliko "isprali mozak" da nisu ni primećivale da njihove bebe konstantno gladuju.

"Brinula sam ne samo o kvalitetu kupovnog mleka, već i o tome da će Oliver prestati da me voli i da će se naša veza prekinuti, kao i da sam loša majka" - priznala je Sara.

Međutim, ovo nije usamljen slučaj.

"Čak iako im se kaže da njihova beba gladuje, one i dalje misle da je bolje da beba gladna plače svakih sat vremena, nego da ih nahrane na flašicu. One su uverene da ako ne mogu da doje decu, u startu im pružaju loš početak života" - kaže Kler Bjam-Kuk, autorka knjige o dojenju.

Beba Oliver počela je da se goji i ponovo napreduje nakon 12 dana hranjenja na flašicu, a nakon tri nedelje, dostigao je prosečnu težinu za njegov uzrast. Sada je on jedna vrlo zdrava, desetomesečna beba, a majka kaže da joj je jako žao što nije to uradila mnogo ranije.

"I moj suprug je verovao da je dojenje najbolji način, ali kada je video koliko sam iscrpljena i koliko je naš sin gladan, uspeo je polako da me ubedi da ga nahranim na flašicu. Nakon toga, Oliver je bio srećniji i zadovoljniji nego ikada" - priča Sara.

Bjam-Kuk kaže da je ovakvo mišljenje velika zabluda i da, ukoliko majka priprema mleko kako treba i koristi sterilne flašice, ne postoji nikakva opasnost.

Najnovije činjenice o dojenju pročitajte OVDE.

Većina medicinskih stručnjaka tvrdi da oko 5 procenata majki fizički nije sposobno da doji, ali Bjam-Kuk veruje da taj procenat dostiže 30.

Tako je Natali Murej odredila je sebi da mora svoju kćerkicu Lejlu da doji minimum 6 meseci, koliko se preporučuje. Ali taj period ne pamti kao lepo iskustvo.

"Sestre u bolnici su pogoršale situaciju. Bile su grube, gurale me i na silu stavljale Lejlu da sisa. Obe smo bile u suzama i to je bilo vrlo razočaravajuće" - priznaje Natali.

Ona kaže da beba nije htela da sisa ni 5 minuta i da je konstantno plakala, pa se Natali požalila babici, koja ju je prekorno upitala da li razmišlja o adaptiranom mleku. Natali se osećala krivom što je uopšte razmišljala o tome.

"Zasula me je lecima o dojenju, a meni je to bilo prvo dete i nisam imala nikakvog iskustva, pa sam njih smatrala za uzor" - objašnjava Natali.

Nakon 5 dana, Lejla je, usled nedovoljne ishrane, dobila žuticu i gubila na težini sve više, ali joj i dalje nisu preporučili hranjenje na flašicu.

Natali je, bez znanja babice, počela da ispumpava mleko i sipa ga u flašicu i tako je hranila bebu dva meseca. Lejla je počela da dobija na težini, a Natali više nije marila za mišljenje zdravstvenih radnika koji veruju da bebe treba da gladuju, umesto da se hrane onako kako mogu.

OVDE pogledajte kako su se roditelji dosetili da razlikuju identične trojke!

Slično iskustvo imala je Eli Moligan: pre nego što se njen sin Džek rodio, zdravstveni radnici obasipali su je rečima hvale isključivo za dojenje. Čak i njen suprug, koji malo zna o o medicini.

"Bio je neprestano gladan, a ja nisam imala dovoljno mleka. Babice su govorile da će biti bolje, ali nije bilo. Znala sam da bi Džek bio mnogi srećniji sa adaptiranim mlekom, ali nisam želela da razočaram muža, pa sam nastavila da ga dojim" - iskrena je Eli.

Beba Džek počeo je da gubi na težini. Tada je Eli saopštila suprugu da će početi da hrani bebu na flašicu. Srećom, on je imao razumevanja.

Džek je brzo počeo da napreduje, a sada je jedna zdrava, srećna beba. Eli i dalje oseća krivicu, ali i bes:

"Kada vas neko pritiska da dojite, to je kontraproduktivno. Ne čini dobro nikome" - zaključila je Eli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs