NEVEROVATNO!

KOLIKO KOŠTAJU JAJA PRED USKRS: Cene u pordavnicama šokirale domaćice, čak ovoliko novca morate da odvojite za 10 KOMADA

Kako se cene proizvoda u pordavnicima u poslednje vreme vrlo često menjaju, mnogi su "strahovali" da jaja enormno ne poskupe pred Uskrs.

Lifestyle
14:36h Autor:
KOLIKO KOŠTAJU JAJA PRED USKRS: Cene u pordavnicama šokirale domaćice, čak ovoliko novca morate da odvojite za 10 KOMADA
Koliko pred Uskrs koštaju jaja?, Foto: Shutterstock

Približava nam se Uskrs, jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, koji ove godine obeležavamo 16. aprila. Jedan od najlepših običaja vezanih za ovaj da je svakako farbanje jaja, te ih veliki trgovinski lanci prodaju po akcijskim cenama.

Kako se kreću cene?

Deset jaja klase M u lancima koštalo je 244,99, a od danas do 9. aprila koštaće 169 dinara. Jedno jaje po akcijskoj ceni košta 16,90 dinara. Takođe su snižena i jaja klase L, sa 239,99 na 199,99 dinara. Ova akcija traje do 6. aprila, a nakon toga će biti još snižena. Od 6. do 9. aprila deset jaja klase L koštaće 169 dinara, prenosi Mondo.

Jaja, Crvena jaja
foto: Printscreen/youtube

Pojedini građani strahovali su da će cena jaja pred veliki praznik drastično da skoči, međutim za sada se te crne slutnje nisu obistinile. Što se tiče pijaca, cene variraju od tezge do tezge - kreću se od 18 do 20 dinara po komadu.

Sa druge strane, veoma je važno da znate koliko mogu da stoje u frižideru, kao i do kog roka ih je najbolje upotrebiti.

kuvano jaje
foto: Shutterstock

- Jaja koja su proizvedena na farmama u kavezima, su najčešće prodavana i konzumirana jaja i imaju nižu cenu od domaćih iz podnog uzgoja. Ova prva mogu da stoje 3-4 nedelje u frižideru, to im je optimalni rok upotrebe, a ova druga, neoprana, mogu isto toliko van frižidera. Na ambalaži prilikom kupovine čitajte datum do kada ih je najbolje upotrebiti. Tvrdo kuvana jaja sa celom ljuskom mogu da stoje i do nedelju dana pre nego se pojedu - istakla je nutricionistkinja Jasna Vujičić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs