ceo svet je pričao o tome

MUČIO JOJ, PA ZADAVIO ĆERKU (7): Marijana je ušla u sudnicu i sasula 8 metaka u njega, pojavio se SNIMAK osvete

Marijana nije mogla više da izdrži bol i sama je odlučila da se osveti...

Lifestyle
12:54h Autor:
MUČIO JOJ, PA ZADAVIO ĆERKU (7): Marijana je ušla u sudnicu i sasula 8 metaka u njega, pojavio se SNIMAK osvete
Osveta majke zbog smrti ćerke koja je ušla u svetsku istoriju, Foto: Printscreen Twitter / Patrick Basedman

Marijana Bahmajer, čuvena "majka osvetnica", kako su je prozvali, doživela je najveću bol koju može da oseti jedan roditelj - izgubila je svoju sedmogodišnju ćerku Anu i to na užasan način, a potom je potražila pravu na nemilosrdan način. Čak i danas ovaj slučaj je zapamćen kao najspektakularniji slučaj osvetničke pravde u nemačkoj posleratnoj istoriji.

Bila je samohrana majka koja je 70-ih godina prošlog veka vodila pab u zapadnonemačkom gradu Libeku. Teško je preživljala, ali se trudila da se stara o maloj Ani, svom trećem detetu, jer je dvoje starije prethodno dala na usvajanje. A svi koji su ih poznavali, isticali su da je devojčica bila vrlo srećno dete.

Međutim, 5. maj 1980. bio je koban. Tog dana ju je lokalni mesar i njihov komšija Klaus Grabovski prvo silovao, a potom i hladnokrvo ubio.

Šta se desilo sa Anom?

Sedmogodišnjakinja je tog dana napustila školu, nakon svađe sa majkom. Nekako se našla u rukama svog 35-godišnjeg komšije, lokalnog mesara Klausa Grabovskog, koji je već imao krivični dosije, uključujući zlostavljanje dece.

Istraga je utvrdila da je Grabovski držao Anu u svom domu satima pre nego što ju je zadavio najlonskim čarapama. Zatim je sakrio telo deteta u kartonsku kutiju i ostavio ga na obali obližnjeg kanala. Nakon što je njegova verenica obavestila policiju, Grabovski je uhapšen iste večeri. Priznao je ubistvo, ali je negirao da je zlostavljao dete.

Mesar je svoju odbranu bazirao na tvrdnjama da je zadavio Anu jer je pokušala da ga uceni. Bolesnik je izjavio da je devojčica, takođe, htela da ga zavede i pretila je da će reći majci da ju je maltretirao ako joj ne da novac.

Marijana je odlučila je da lično presudi ubici svog deteta

Suđenje Grabovskom je izazvalo neverovatnu bol kod majke, koja je ponovo preživljala strašan događaj. Njegovi branioci su tvrdili da je uzrok da počini ovaj strašan zločin hormonska neravnoteža. Naime, mesar je dobrovoljno kastriran nekoliko godina ranije, a nakon zahvata primao je hormonsku terapiju.

U to vreme, seksualni prestupnici u Nemačkoj često su bili podvrgnuti kastraciji kako bi se sprečilo ponavljanje zločina, ali to nije bio slučaj sa Grabovskim.

Trećeg dana suđenja u Okružnom sudu u Libeku, Marijana je iz torbice izvukla pištolj i osam puta povukla obarač. Šest hitaca pogodilo je Grabovskog i on je preminuo na podu sudnice.

Prema rečima sudije Gintera Krugera, koji je razgovarao sa Bahmajerovom neposredno nakon što je pucala u Grabovskog, čula je kako ožalošćena majka govori: „Htela sam da ga ubijem“.

– Ubio je moju ćerku… Htela sam da mu pucam u lice, ali sam mu pucala u leđa… Nadam se da je mrtav – izjavila je Marijana neposredno nakon događaja. Prisutni policajci su tvrdili da su čuli kako je Bahmajer nazvala Grabovskog „svinjom“ nakon što ga je upucala. Pre nego što je pucala u mesara, Marijana je izjavila da je sanjala trenutak osvete.

Ovaj slučaj je potresao nemačku javnost, koja je kasnije pomno pratila suđenje Bahmajerovoj. Postavljano je pitanje opravdanosti njene osvete za ubistvo sopstvenog deteta.

Robija od šest godina

Usledilo je suđenje Marijani za ubistvo Grabovskog. Tokom suđenja, ona je posvedočila da je u snu pucala u mesara i da joj se u sudnici ukazala vizija ćerke.

Doktor koji ju je pregledao, izjavio je da je od Bahmajerove zatražen uzorak rukopisa, a ona je u odgovoru napisala: „Uradila sam to za tebe, Ana“. Zatim je ukrasila uzorak sa sedam srca, simbolično – po jedno za svaku godinu Aninog života.

– Čuo sam da je želeo da da izjavu. Pomislila sam, sada sledi naredna laž o žrtvi, koja je bila moje dete - rekla je Bahmajer kasnije, pozivajući se na tvrdnje Grabovskog da je njena ćerka pokušavala da ga uceni.

Suđenje Marijani privuklo je veliku pažnju javnosti

Nedeljni nemački časopis Stern objavio je seriju članaka o suđenju, kopajući po Marijaninom životu kao zaposlene samohrane majke koja je prolazila kroz teške životne periode. Ona je navodno prodala svoju priču časopisu za 158.000 dolara kako bi pokrila pravne troškove tokom suđenja.

Odziv čitalaca je bio ogroman, a slučaj je izazvao oštre podele u javnosti. Da li je Marijana bila izbezumljena majka koja je jednostavno pokušavala da osveti brutalnu smrt svog deteta, ili ju je njen čin osvete učinio hladnokrvnim ubicom? Mnogi su izrazili simpatije prema njenim motivima, ali su ipak osudili njene postupke.

Decenijama kasnije, jedan njen prijatelj je tvrdio da je bio svedok kako Bahmajerova vežba gađanje u podrumu svog paba pre pucnjave. Sud je na kraju presudio da se radilo o ubistvu sa predumišljajem i osudio Marijanu na šest godina robije 1983. godine.

Novi život sa bolom koji ne prolazi

Nakon što je odslužila samo polovinu kazne, Marijana je puštena iz zatvora u junu 1985. godine. Nakon toga se preselila se u Nigeriju, gde se udala i ostala do 90-ih godina.

Usledio je razvod od muža, da bi se posle preselila na Siciliju gde je ostala sve dok joj nije dijagnostikovan rak pankreasa. Nedugo potom se vratila u Nemačku. Umrla je 17. septembra 1996. godine u 46. godini života i počiva pored svoje mezimice Ane.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs