SAZNAJTE VIŠE

PROSTITUTKA TEODORA POSTALA JE CARICA I PRVA FEMINISTKINJA: Bila je najmoćnija žena, a silovatelje je kažnjavala SMRĆU

Prostitutka Teodora postala je carica, prva feministkinja, a smatra se i jednom od najmoćnijih žena ikada

Lifestyle
Autor:
PROSTITUTKA TEODORA POSTALA JE CARICA I PRVA FEMINISTKINJA: Bila je najmoćnija žena, a silovatelje je kažnjavala SMRĆU
Carica Teodora, jedna od najmoćnijih žena, Foto: Profimedia

Pre nego što je postala carica Vizantijskog carstva, Teodora je po zanimanju bila glumica i prostitutka, koja je koristila svoju moć da sprovede reforme za žene. Dok je Teodora vladala, silovanje se kažnjavalo smrću, a imovina silovatelja bi pripala žrtvi nakon njegovog zločina.

Teodora je imala rešenje za probleme koji su mučiili mnoge žene i definisala ih u pravnim terminima i obezbedila da postanu zakon.

Pre svega sve žene je pokušala da zaštiti od seksualnog zlostavljanja, bilo da su bogate ili siromašne, slobodne ili robinje.

Za vreme njene vldadavine silovanje se kažnjavalo smrću, a zakon se odnosio na sve koji su bili prisutni tokom silovanja, bez obzira na njihov položaj ili čin.

carica Teodora
foto: Profimedia

Ona je vodila računa i o tome da žene mogu da poseduju imovinu, što je ženama dalo društvenu moć. Porodično bogatstvo je moglo da se nastavi preko ćerke, a ako muž umre, žena je mogla da traži imovinu i bogatstvo.

Mnoge pripadnice nežnije pola u to vreme radile su u pozorištima i javnim kućama.

Namera carice Teodore bila je i ta da seksualne radnice tretira kao profesionalce. Shvatila je da prostitutke, glumice i pevačice zarađuju novac koji ih izdržava i tako je uvela i zakon koji ih je štitio.

Prema zakonu koji je donela, žene nisu mogle da budu prisiljene na prostituciju. Ako je žena dobrovoljno izabrala prostituciju, ali je kasnije poželela da se ne bavi time, Teodorini zakoni su činili nezakonitim da je čuvar javne kuće spreči. S obzirom na to da je jedno vreme i sama bila konkubina u službi jednog od guvernera provincije, te je dobro znala kakvu moć ovi muškarci imaju nad ženama.

carica Teodora
foto: Profimedia

Ipak, ova žena se nije tu zaustavila. Naime, ona je pomagala i oko preispitivanja bračnih zakona, a ove reforme svakako treba smatrati revolucionarnim jer su srušile najmoćnije klasne barijere.

Vekovima je postojala zabrana brakova između viših i nižih klasa, a po pređašnjem zakonu, prostitutka nikada nije mogla da se uda za plemića, ali Teodora je to promenila. Nekoliko žena je steklo veliku društvenu moć, a ovu promenu u bogatstvu postigle su naizgled preko noći.

Stala je na stranu i žena kriminalaca. Novi zakoni su zabranjivali da žene budu zatvorene u zajedničkim zatvorima gde su imale zaštitu muških čuvara koji su mogli da ih zlostavljaju. Teodora se pobrinula da se žene kriminalci uklone iz zajedničkih zatvora i zatvore u ženski manastir koji je pod nadzorom drugih žena.

Teodora je svakako predstavljala revoluciju, a njen trag u istoriji je snažan u nastanku ženskih prava, piše "Douglas a burton".

Teodora je bila žena Justinijana I koji se zaljubio u nju čim ju je video. Bila je i njegov savetnik i saradnih 20 godina tokom njegove vladavine, a smatra se da je bila najuticajnija i najmoćnija žena u istoriji Rimskog Carstva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs