MENTALNA AKTIVNOST

4 NAVIKE KOJE ČUVAJU ZDRAVLJE MOZGA: Ovako ćete poboljšati pamćenje prirodnim putem!

U nastavku teksta pročitajte na koji način da poboljšate zdravlje mozga!

Lifestyle
Autor:
4 NAVIKE KOJE ČUVAJU ZDRAVLJE MOZGA: Ovako ćete poboljšati pamćenje prirodnim putem!
Foto: Shutterstock

Pamćenje je mentalna aktivnost kojom se prisećamo informacija iz prošlosti. To je složen sistem koji se temelji na mnogim moždanim procesima i ključni je deo našeg života.

Zato je vrlo važno održavati zdravlje našeg mozga kako bismo poboljšali pamćenje. U tome nam može pomoći nekoliko prirodnih lekova.

Hrana za mozak

Dobra i uravnotežena ishrana je neophodna za dobro pamćenje. Važan je pravilan unos glukoze, koja je presudna za cirkulaciju u mozgu.

Preporučuje se da jedete hranu bogatu nezasićenim masnim kiselinama omega-3, vitaminima C, A, E i D, te mineralima i vlaknima.

U te namirnice spadaju riba, luk, tamno povrće i bobičasto voće.

luk, crni i beli luk
foto: Shutterstock

Treba izbegavati preterani unos hrane s visokim udelom rafinisanog šećera, kao i smanjiti unos alkohola.

Isprobajte omega-3 dodatke

Omega-3 masne kiseline su vitalne za celokupnu kognitivnu funkciju i poboljšanje pamćenja, posebno EPA i DHA, a to su omega-3 masne kiseline koje se prvenstveno nalaze u ribama i algama.

Pokazalo se da konzumacija adekvatnih količina omega-3 pomaže kognitivnom zdravlju, a pokazalo se i da posebno DHA (sa ili bez EPA) poboljšava radnu memoriju, jača opću neuroprotekciju, povećava protok krvi u mozgu i još mnogo toga.

ručak, večera, obrok, riba, filet ribe
foto: Shutterstock

Fizička aktivnost i vežbanje

Vežbanje je lek za telo i mozak. Studije su pokazale da aerobne i kardiorespiratorne vežbe povećavaju belu i sivu masu u mozgu.

Siva masa je odgovorna za većinu procesa koji se odvijaju u mozgu, dok je bela više uključena u komunikaciju unutar mozga i između mozga i kičmene moždine, a sve je to važno za funkciju pamćenja.

Fizička aktivnost povećava hranjenje mozga kiseonikom i smanjuje rizik od bolesti koje mogu dovesti do gubitka pamćenja, poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Par, Šetnja
foto: Shutterstock

Vežbe koje zahtevaju veće kognitivne sposobnosti su najefikasnije, a dovoljni su šetnja ili trčanje u prirodi.

Raznim vežbama treniranja pamćenja efikasno ćemo održavati mentalnu fleksibilnost i lakše se setiti informacija iz svog pamćenja.

Primeri vežbi mogu biti dopunjavanje poslovica ili narodnih mudrosti, rešavanje ukrštenica, navođenje reči vezanih uz određenu reč, upisivanje slova koja nedostaju itd.

Opuštanje uz meditaciju ili jogu

Meditacija i druge prakse svesnosti poslednjih nekoliko godina su neizbežne za opuštanje. Dokazano je da meditacija produžava telomere (biomarker za dugovečnost) i poboljšava celokupnu funkciju mozga. Osim toga, povećava sivu masu u mozgu i pomaže da poboljšamo pamćenje i učenje.

joga
foto: Shuterstock

Kvalitetan san

Doban san je ključan za učenje i održavanje dobrog pamćenja. Tokom spavanja povećava se i naša kreativnost i koncentracija, što je vrlo važno za hranjenje poadatak u našem sećanju.

spavanje
foto: Shutterstock

Preporučljivo je da se pridržavate rasporeda spavanja gde ustajemo i odlazimo u krevet svaki dan u isto vreme, čak i vikendom i praznicima, piše Mind Body Green.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs