ZVALI SU JE PROKLETA DALIDA

MUČNIJU PRIČU NISTE ČULI: Izabrana za mis skoro slepa, otac je zlostavljao, svi oko nje se UBILI, skončala JEZIVO!(FOTO)

Jeziva i tragična priča mlade i talentovane žene, kojoj je život okrenuo leđa...

Lifestyle
Autor:
MUČNIJU PRIČU NISTE ČULI: Izabrana za mis skoro slepa, otac je zlostavljao, svi oko nje se UBILI, skončala JEZIVO!(FOTO)
Foto: Profimedia

U francuskoj prestonici nije uspela da do 1955. ostvari uloge, pa je odlučila da se oproba u pevačkom takmičenju.

Jolanda Kristina Điljoti, poznata pod umetničkim imenom Dalida, rođena je 17. januara 1933. godine u Kairu, u italijanskoj porodici. Od rođenja je imala problem sa vidom, a da bi joj ga spasili roditelji su joj vezivali oči gazom.

Nakon infekcije oka ostala je trajno razroka. Prolazeći kroz ismevanje u školi, Dalida je sebe smatrala ružnom jer je nosila naočare. Ipak, ni problem sa očima je nije sputao u tome da sa 21 godinom postane mis Egipta. Kada je skinula naočare smatrala je sebe ponovo rođenom, piše Espreso.

Ljubav prema muzici razvila je od malih nogu. Njen otac bio prva violina kairske opere, koji se po povratku iz koncentracionog logora, gde je odveden početkom Drugog svetskog rata, vratio potpuno promenjen.

Fizički je zlostavljao Jolandu, njenu majku i braću. Jednom prilikom je rekla da ga je mrzela, naročito kada je tukao majku i braću, i da je tada želela da umre. Kada je umro, Dalida je sebe krivila za njegovu smrt.

Kristina Đijoti - Dalida
Kristina Đijoti - Dalida foto: Profimedia

U Pariz je došla i sa novim imenom Dalida, umesto Dalila kako se na početku predstavila javnosti a koje je zbog sličnosti sa likom iz Biblije promenila. U francuskoj prestonici nije uspela da do 1955. ostvari uloge, pa je odlučila da se oproba u pevačkom takmičenju, a pobeda na njemu bila je prekretnica u njenom životu.

Postala je se*s simbol, a mnogi su želeli da izgledaju kao ona kopirajući njen izgled i kupujući brendove šminke koju je koristila. Sa novim hitovima došao je i prvi nastup u pariskoj „Olimpiji”, koja je nakon toga postala njena stalna rezidencija.

Dalida
Dalidafoto: Profimedia

Punila ju je i po mesec i po dana i nastupala u "Karnegi Holu". Sedamdesetih se preusmerila na pop, dok je osamdesetih publiku zabavljala disko muzikom. Veoma uspešno se prilagođavala muzičkim promenama i ostala originalna.

Objavila je 38 studijskih i 4 live albuma, 80 kompilacija pesama i nekoliko stotina singlova i otpevala je preko 1000 pesama.

Uz hitove dolazile su i brojne muzičke nagrade, ali i najviša odlikovanja u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Kanadi i Egiptu. U istoriju se upisala i kao prva dobitnica dijamantske ploče u francuskoj muzici, ali i kao prva francuska disko pevačica. Šarl de Gol joj je dodelio Medalju predsednika Republike, što je čini jedinom umetnicom koja je ikada dobila to odličje. U Kanadi je 1976. proglašena ženom godine, iza nje bila je Džeki Kenedi.

Dalida
Dalida foto: Profimedia

Tri godine kasnije, njen bivši suprug Lusijen Moris, radijski voditelj, oduzima sebi život. Narednih godina ostaje bez majke i prijatelja i izraelskog pevača Majkla Branta, koji se takođe ubio.

Njen partner glumac Ričard Šanfre, poznat kao "grof od Sen-Žermena", izvršio je samoubistvo 1983. godine. Francuski tabloidi su je tada prozvali "prokletom Dalidom”, a ovaj događaj je otežao da se fokusira na karijeru.

Imala je probleme sa spavanjem, borila se sa depresijom i bulimijom. Iako je dobijala ljubav publike širom sveta, emotivnu prazninu u privatnom životu nije mogla da nadomesti.

Dalida
Dalida foto: Profimedia

Problem sa očima vratio joj se 1985, pa zbog toga nije mogla dugo da bude pod reflektorima, što joj je u velikoj meri onemogućavalo da nastupa uživo a nekada je nosila i sunčane naočare. Imala je dve velike operacije, ali to nije mnogo pomoglo ni karijeri niti njenom mentalnom zdravlju.

Poslednje televizijsko pojavljivanje imala je na manifestaciji Noć Cezara 7. marta 1987, a poslednji živi nastup u Antaliji, u kojoj je nastupala od 27. do 29. aprila. Taj njen poslednji koncert nije snimala nacionalna turska televizija, koja je tada bila jedina televizija u zemlji.

Kultna ikona generacije i vlasnica preko 170 miliona prodatih albuma širom sveta počinila je samoubistvo 3. maja 1987. godine, u 55. godini.

Dalida
Dalida foto: Profimedia

Njeni biografi kažu da se plašila mraka i da nikada nije gasila lampu na noćnom stočiću, sem te poslednje noći. Sahranjena je na groblju Monmartra, u četvrti u kojoj jedan trg danas nosi njeno ime.

Njenu večnu kuću svake godine poseti na desetine hiljada ljudi. Na grobu se nalazi statua iznad koje je sunce, a na vrhu kobra – egipatski simbol koji je povezuje sa njenim poreklom na koje je bila jako ponosna.

U izboru za Najveću pevačicu veka u Francuskoj, 2003, Dalida se našla na trećem mestu iza Madone i Selin Dion.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs