mUDROSTI

5 ŽIVOTNIH LEKCIJA STIVENA HOKINGA: Ne bi bilo ničeg posebnog u univerzumu da nije dom za ljude koje voliš!

Ako išta možemo da naučimo iz života Stivena Hokinga, to je da nikad ne smemo da odustanemo - nikad!

Lifestyle
Autor:
5 ŽIVOTNIH LEKCIJA STIVENA HOKINGA: Ne bi bilo ničeg posebnog u univerzumu da nije dom za ljude koje voliš!
Foto: Profimedia / Abaca press

Jednom su Hokinga pitali koliki mu je koeficijent inteligencije, na šta je profesor odgovorio da se takvim stvarima bave samo gubitnici sa kompleksom inferiornosti...

1. Verujte u nauku, ali ne zaboravite da još nisu sve njene misterije rešene.

Sa 22 godine, profesoru Hokingu je dijagnostikovan retki oblik bolesti motornih neurona. Tada su mu lekari dali samo nekoliko godina života. Veći deo svog odraslog života bio je vezan za invalidska kolica i mogao je da govori samo preko sintisajzera glasa. Uprkos svim ovim poteškoćama, Hoking je izgradio uspešnu karijeru i vodio užurban porodični život sve do svoje smrti u 76. godini.

2. Ponekad čovek postiže najveći uticaj u trenutku kada, u pravom smislu te reči, ćuti.

Njegova knjiga Kratka istorija vremena osvojila je sve prodajne liste. I poslednjih godina života, aktivno je kritikovao političke odluke koje negativno utiču na planetu u celini. Formulisavši svoju „teoriju svega“, uspeo je čak da obiđe svemir (figurativno rečeno). Drugim rečima, Hoking decenijama nije mogao da progovori ni reč bez pomoći kompjutera, ali su za njega sigurno svi čuli.

3. Univerzum je ogroman, kao i naš potencijal.

Profesor Hoking je mogao da ispriča o čovečanstvu onoliko koliko je uspeo da nam kaže o svemiru. Tako je 1998. godine, u intervjuu za časopis Der Spiegel, naučnik rekao: „Mi smo samo napredna rasa majmuna na maloj planeti veoma prosečne zvezde. Ali možemo razumeti univerzum. I to je ono što nas čini posebnim."

Pored toga, Hoking je imao veoma mudre misli o našim obavezama prema nama samima i jedni prema drugima. 2010. godine, tokom intervjua, dao je tri mudra saveta:

„Prvo, ne zaboravite da gledate u zvezde, a ne samo u svoja stopala.

Drugo: nikada ne prestanite da radite. Posao vam daje smisao i svrhu, a život izgleda prazan bez posla.

Treće: ako ste dovoljno srećni da nađete svoju ljubav, nemojte je izgubiti."

4. Živite u sadašnjosti i zapamtite šta je zaista važno.

Iako su mu um i oči bili usmereni ka zvezdama, Hoking je uvek živeo u sadašnjosti, praveći vreme za porodicu. Deca su o njemu govorila kao o ocu punom ljubavi, uz napomenu da je uvek govorio: „Ne bi bilo ničeg posebnog u univerzumu da nije dom za ljude koje voliš“.

5. Ne boj se kraja.

Možda je jedan od najpoznatijih Hokingovih citata postao proročanski onog dana kada je umro. Jednom, kada je govorio o svojoj teoriji svega, u kojoj je naučnik objasnio da postojanje univerzuma podleže nizu zakona, Hoking je počeo da razmišlja o tome kako je sve počelo. Zatim je dodao: „Koliko je to veliko i da li ima kraj? Ako da, kako će to biti? Ako nađemo odgovore na ova pitanja, onda ćemo zaista razumeti Stvoriteljevu nameru.”

Drugim rečima, kraj nije kraj kao takav, već početak potpuno novog načina saznanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs