Inspiracija

Moćne poruke Stivena Hokinga koje će se zauvek pamtiti: Reči koje treba iznova čitati kad je najteže!

Ne zaboravite da gledate u zvezde, ne samo ka dole!

Lifestyle
09:20h Autor:
Moćne poruke Stivena Hokinga koje će se zauvek pamtiti: Reči koje treba iznova čitati kad je najteže!
Foto: Profimedia / Abaca press

Stiven Hoking nije bio samo jedan od najvećih fizičara našeg vremena, već je i autor mnogih nadahnjujućih reči upućenih svima nama.

Tako se 7. januara 2016. u prepunoj sali Kraljevskog instituta u Londonu naučnik obratio svim ljudima koji pate od depresije sledećim rečima, na sebi svojstven način:

"Poenta ovog predavanja je da crne rupe uopšte nisu tako crne kao što se smatra. To uopšte nisu večne tamnice kakve su nekada ljudi zamišljali. Čak i ako se čini da ste ušli u crnu rupu, ne očajavajte - verovatno imate način da izađete.

Ne zaboravite da gledate i u zvezde, ne samo ka dole. Pokušajte da shvatite sve što vidite i razmislite o tome zbog čega postoji ovaj prelepi univerzum. Budite znatiželjni. I bez obzira koliko vam život izgleda teško, u njemu će se sigurno naći nešto što ne samo da možete da učinite, već i da u tome uspete. Glavna stvar je ne odustati. Nikad", rekao je legendarni naučnik.

S obzirom na to koliko je teškoća ovaj čovek morao da prevaziđe, i ​​koliko je bio hrabar i divan njegov život, trebao bi poslušati šta je ovaj čovek imao da kaže.

1963. godine, kada je imao samo 21 godinu, dijagnostikovana mu je retka neizlečiva bolest - amiotrofična lateralna skleroza (ALS). Lekari su pretpostavili da neće živeti više od dve godine nakon dijagnoze. Te dve godine su se produžile na sledećih 55!

Profesor Hoking je rekao da je naučio da ceni ono što ima.

"Iako sam bio nesrećan i zbog bolesti, imao sam sreće u svemu drugom. Imao sam veliku sreću što sam imao priliku da radim na polju teorijske fizike u vreme velikih otkrića, a ovo je jedna od retkih oblasti ljudske aktivnosti u kojem mi moj invaliditet nije smetao.

Veoma je važno uvek održavati pozitivan pogled na svet, bez obzira koliko komplikovan i neprijatan vaš život izgleda, jer ako na vreme ne naučite da se smejate sebi i životnim okolnostima, možete na kraju potpuno ostati bez nade", govorio je veliki Stiven Hoking.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs