Predviđaje

Naučnik upozorio, a svet zanemeo: Ove tri stvari će uništiti čovečanstvo!

On je najpoznatiji astrofizičar, a svet redovno upozorava o opasnostim koje nam prete
Lifestyle
09:08h Autor:
Naučnik upozorio, a svet zanemeo: Ove tri stvari će uništiti čovečanstvo!
Foto: Profimedia

Stiven Hoking svakako je napoznatiji po radovima iz astrofizike i po naučnopopularnim delima, ali također, redovno upozorava na opasnosti koje prete čovečanstvu.

Časopis Physics astronomy izdvojio je tri stvari za koje je Hoking rekao da će dovesti do kraja ljudske civilizacije.

Veštačka inteligencija

Hoking je deo male, ali rastuće grupe istraživača koja je zabrinuta zbog “jake” veštačke inteligencije koja bi mogla konkurisati i nadmašiti ljudsku.

“Razvoj prave veštačke inteligencije mogao bi značiti kraj čovečanstva”, jasan je Hoking. Njegovo upozorenje bio je odgovor na pitanje BBC-jevog novinara o veštačkoj inteligenciji.

Prošlog meseca, Hoking, Musk i mnogi drugi naučnici i tehnolozi potpisali su otvoreno pismo u kojem upozoravaju na opasnost veštačke inteligencije:

„Zbog velikog potencijala veštačke inteligencije, izuzetno je važno istražiti kako požnjeti prednosti, a izbeći potencijalne opasnosti''.

Pismo je objavio Institut Future of Life, volonterska organizacija koje nastoji smanjiti pretnje za opstanak čovečanstva.

Ona je prorekla, a svi su počeli da se mole: Najstrašnije predviđanje proročice!

Ljudska agresija

Na pitanje koju bi ljudsku manu želeo da promeni, Hoking je odgovorio da je reč o agresiji:

"Možda je bila korisna u doba dok smo živeli u pećinama; da bismo dobili više hrane, zauzeli veću teritoriju ili osvojili poželjnijeg partnera, ali sada agresija preti da će nas sve uništiti”, odgovorio je on.

Vanzemaljci

Još 2010. Hoking je rekao da, ako inteligentan vanzemaljski život postoji u svemiru, ne bismo ga hteli sresti.

"Ako nas vanzemaljci ikad posete, mislim da će ishod biti sličan onom kao kad je Kolumbo prvi put došao u Ameriku, što nije ispalo jako dobro za Indijance".

Napredna vanzemaljska civilizacija mogla bi postati nomadska, a ti putnici bi verovatno hteli da poraze i kolonizuju svaku planetu na koji bi sleteli, analizira Hoking.

"Ako je tako, ima smisla da iskoriste svaku novu planetu za materijal za gradnju što više svemirskih brodova kako bi mogli nastaviti dalje".

Pre 10 godina, žena mi je gatala u šolju: Ovo je priča jedne devojke!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs