Obratite pažnju

KAKO RAZLIKOVATI PAMETNU OSOBU OD GLUPE: 3 jednostavna načina ruskog pisca ĆE VAM SVE REĆI!

Drevni mislioci su smatrali da komunikacija odaje suštinu čoveka. "Progovori da vidim kakav si!"

Lifestyle
Autor:
KAKO RAZLIKOVATI PAMETNU OSOBU OD GLUPE: 3 jednostavna načina ruskog pisca ĆE VAM SVE REĆI!
Foto: Shutterstock

Ruski pisac Mihail Žvanecki ima nekoliko izreka koje vam mogu pomoći da procenite da li imate posla sa mudrim čovekom ili sa budalom:

Ako se svađate:

"Ako se svađate sa idiotom, on verovatno radi isto."

A razlika između...

"Razlika između pametnog i mudrog: pametan se teškom mukom izvlači iz sutacije u koju mudar nikad ne upada."

Neki od velikana su govorili da mudrost nije inteligencija, već oprez. Pametni ljudi se naoružavaju frazama "bolje je da ćutiš i da ti bude krivo što nisi rekao, nego da kažeš pa se kaješ što si rekao..." A mudri više vole da se ne mešaju u rizične poslove.

"Um nije samo pamet, nije sposobnost da se uđe u bilo kakav razgovor. Inteligencija ne znači biti u stanju da vodite razgovor sa naučnicima. Ako ste pametni, shvatićete da ništa ne razumete. Um često govori u tišini. Um oseća nedostatke ili neprijante trenutke za sagovornika i zaobilazi ih. Um predviđa odgovor i ćutaće ako ne želi da taj odgovor čuje. I uopšte, um će uvek naći neki način...

S druge strane:

Glupost ne nudi ništa, ne pita, ne objašnjava. S budalom se ne možete složiti ni u čemu. I uvek osetiš sa kakvim lošim čovekom imaš posla."

Inteligentan čovek se nikad ne raspravlja, jer svako ima svoju istinu. Pametan čovek nikad neće opteretiti druge svojim problemima. I konačno, inteligentna osoba nikad ne zamera svom sagovorniku ništa, ne ismeva njegove nedostatke i ne sudi o postupcima drugih ljudi.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs