Dobro se dobrim vraća

Pravi heroj: Čovek koji je spasao skoro 700 dece od nacista doživeo 105. godinu! (FOTO)

Nikolas Vinton, 105-godišnji starac je početkom Drugog svetskog rata spasio 669-oro dece, uglavnom jevrejske, od sigurne smrti u nacističkim koncentracionim logorima
Lifestyle
11:12h
Pravi heroj: Čovek koji je spasao skoro 700 dece od nacista doživeo 105. godinu! (FOTO)
Foto: AP

Život Nikolasa Vintona je verovatno jedna od najdivnijih priča o humanosti koju ste ikada čuli. Naime, danas 105-godišnji starac je spasio 669-oro dece, uglavnom jevrejske, od sigurne smrti u nacističkim koncentracioim logorima na početku Drugog svetskog rata.

Povodom njegovog 105. rođendana, ovaj hrabri Englez je nagrađen Ordenom Belog lava, najvišim odlikovanjem Republike Češke. U decembru 1938. radeći kao broker u Londonu, Vinton se odrekao odmora da bi otputovao u politički turbulentni Prag, jer je želeo da iz prve ruke vidi šta se dešava sa izbeglicama u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Malo pre toga, nacisti su već bili napali zemlju, i Vinton je predosetio opasnost koja preti izbeglim ljudima.

Nikolas nije bio izabrani zvanični, visokorangirani član britanske vojske, niti je imao značajnu zaleđinu u humanitarnom radu. Ali, od početka svog tronedeljnog boravka u Pragu, Vinton je, kao pojedinac, učinio jedan od najvećih napora da spase decu od masovnog genocida. Napravio je reklame za hraniteljske domove i manipulisao papirologijom. Čak je ubedio Nemce da učestvuju u njegovom planu. Nastavljajući svoj rad od kuće tokom narednih 9 meseci, ovaj veliki čovek je evakuisao 669-oro dece iz Čehoslovačke u Britaniju, koordinišući vozovima koji su ih spašavali od gotovo sigurne smrti.

Decenijama je Vintonov herojski čin prolazio nezapaženo - sve dok ga 1988. Bi-Bi-Si nije iznenadio planirajući da ga ponovo poveže sa nekolicinom preživelih koje je on spasao.

S obzirom na sve što je učinio, to što je napunio 105 godina čini se kao njegovo najmanje dostignuće. Ovaj heroj je proslavio rođendan sa oko 100 gostiju od kojih su mnogi bili potomci spašene dece. Prema podacima britanskog Gardijana, oko 6.000 ljudi širom sveta svoj život duguju upravo Vintonu. Međutim, prema Nikolasu, formula za dobro delo je prilično jednostavna.

"Moj moto je da ako nešto nije nemoguće, mora da postoji način da se to ostvari", izjavio je Nikolas.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs