Upamtite

GOLDA MEIR:Ako hoćete da izgradite sjajnu zemlju, u kojoj će želeti da žive vaša deca, potrebno je da napravite 2 koraka

Golda Meir je bila premijerka Izraela od marta 1969. godine do 1974. godine. Ona je prva žena u istoriji ove zemlje koja je obavljala funkciju premijera.

Lifestyle
12:34h Autor:
GOLDA MEIR:Ako hoćete da izgradite sjajnu zemlju, u kojoj će želeti da žive vaša deca, potrebno je da napravite 2 koraka
Foto: Wikipedia

Za Goldu Meir se pričalo da je oduvek znala šta želi od života. Da bi je opisali, tih godina su za nju govorili da je "Golda jedini čovek u vladi".

Toliko je oštro branila interese svoje zemlje, da su joj prilepili epitet "beskompromisna". Sama je priznala da je spremna za kompromise, ali samo kada nije u pitanju njena država.

Tokom njenog mandata, koji je trajao samo 5 godina, smanjen je porez za siromaštvo (u nekim kategorijama potpuno otkazan), te je pokrenuta izgradanja socijalnih stanova.

Prema Meir Gold, da bi zemlja bila velika, važne su samo dve stvari:

"Ako želite da izgradite zemlju u koju će se vratiti njeni sinovi i kćeri, ako želite da izgradite zemlju iz koje će oni otići samo tokom praznika, ako želite da gradite zemlju koja neće imati osećaj straha od toga šta im budućnost nosi, potrebno je da napravite samo dva koraka:

1. Da korupciju izjednačite sa izdajom, a korumpirane zvaničnike sa izdajnicima, do sedme generacije...

2. Da tri profesije u zemlji budu najplaćenije: vojska, prosvetari i lekari.

I što je najvažnije - radite, radite i radite, jer vas niko neće hraniti osim vas samih, a vaša zemlja je potrebna samo vama i nikom drugom.

Kada to postane način vašeg života, onda ste postigli cilj..."

(prevod Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs