MALE PROMENE

VREME ZA SEBE JE NEŠTO ŠTO MORATE DA PRONAĐETE: Rutine zbog kojih ćete se osećati sjajno svaki dan!

Iako smo već dobro zagazili u novu godinu veoma je moguće da vam se gotovo ništa ne čini novim ovde.

Zanimljivosti
14:17h Autor:
VREME ZA SEBE JE NEŠTO ŠTO MORATE DA PRONAĐETE: Rutine zbog kojih ćete se osećati sjajno svaki dan!
Foto: Shutterstock

Umesto postavljanja ciljeva i restrikcija sebi, možda je vreme razmisliti o optimizaciji onoga što već radimo. Kako da ono što svaki dan radimo ili možemo da uradimo, iskoristimo na najbolji mogući način i prosto i jednostavno počnemo da uživamo. Donosimo vam nekoliko predloga koji mogu da pomognu.

UVEDITE “VREME ZA SEBE” ČAK I KADA NEMATE VREMENA

Teško, teže, najteže, pogotovo za one koji se rvu da uklope sve poslovne obaveze, radno vreme koje se rasteglilo na beskonačno, porodicu, prijatelje, vreme za sebe. Ipak, ovo poslednje je zaista izuzetno važno i kako tako zahteva da mu se posvetimo. Niko ne kaže da ćete dnevno imati tri sata samo za sebe (ne fantazira niko baš toliko, jasno) ali makar i pola sata dnevno, ili jedno veče nedeljno, će biti dovoljno da razbistrite um, i nađete svoj prekidač za pauzu. To vreme može da bude uloženo u najbolju moguću kupku koju možete da napravite i priuštite sebi maksimalno opuštanje. Ili da budete dosledni u čitanju nove omiljene knjige i svaki dan izdvojite vreme koje zaslužuje. Ili se konačno obrobajte u meditaciji!

ORGANIZACIJA I OPTIMIZACIJA

Zapisivanje dnevnih to-do lista možda zvuči kao pakleni posao na početku dana ali kako dan odmiče a sve je više štikliranih redova, ispunjava nas osećaj da smo nešto zaista završili i da zaslužujemo pauzu. U tome, imati dobar planer je pola obavljenog posla. Druga polovina odlazi na pametno raspoređivanje i delegiranje. Ne morate baš uvek i baš sve da obavite sami i ako postoji neko ko može da uskoči i preuzme makar deo posla dozvolite mu.

PAMETNIJE SKROLUJTE

Nemoguće je pobeći od ekrana ovih dana, tako da to nećemo ni pokušavati. Ipak, ono što još uvek možemo da biramo je kako trošimo svoje vreme pred ekranima, kome ili čemu dajemo pažnju, i kako se osećamo posle toga. Ima mnogo pametnijeg sadržaja od onog koji isplivava sam od sebe samo ga treba potražiti, i pretvoriti mreže i platforme u svog saučesnika i prijatelja a ne beskonačni izvor anksioznosti. Zato umesto beskonačnog skrolovanja, iliti prebiranje po užasima što događanja što ličnosti, predlažemo večernje strimove iz Met Opere. Od “Evgenije Onjegin” preko “Orfej i Euridika” do “Norme”, svako veče, neki od najtalentovanijih ljudi i najlepših glasova sveta donose umetnost u domove širom meridijana. Ako ste raspoloženi za izlazak u prirodu, neverovatni live cam snimci iz Monterey Bay Aquarium su tu da vas uhvate za ruku i odvedu na plažu, ili u zaliv meduza. A ukoliko pak vreme provedeno na internetu želite da iskoristite da naučite nešto novo, onda je neki od kurseva idealno rešenje. Kao na primer kurs pisanja poezije. Kako ćete znati da li se u vama krije nova Rupi Kaur, ako ne probate? Teško, teže, najteže, pogotovo za one koji se rvu da uklope sve poslovne obaveze, radno vreme koje se rasteglilo na beskonačno, porodicu, prijatelje, vreme za sebe. Ipak, ovo poslednje je zaista izuzetno važno i kako tako zahteva da mu se posvetimo.

Niko ne kaže da ćete dnevno imati tri sata samo za sebe (ne fantazira niko baš toliko, jasno) ali makar i pola sata dnevno, ili jedno veče nedeljno, će biti dovoljno da razbistrite um, i nađete svoj prekidač za pauzu. To vreme može da bude uloženo u najbolju moguću kupku koju možete da napravite i priuštite sebi maksimalno opuštanje. Ili da budete dosledni u čitanju nove omiljene knjige i svaki dan izdvojite vreme koje zaslužuje.

IZAĐITE NAPOLJE

Vrlo je jednostavno zapasti u ludilo sedenja pred ekranom i zapostaviti svoju fizičku aktivnost. Možda nemate vremena za neke velike sportske akcije, ali svaki dan barem jednom izađete do radnje. Iskoristite te odlaske da napravite malo veći krug ili još bolje šetajte uveče.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs