šta mislite?

NE PRESTAJU KONTROVERZE OKO GLASANJA NA EVROVIZIJI: Zašto je došlo do propasti pop muzike i kako su se delili glasovi?


Dobri poznavaoci 65. po redu Pesme Evrovizije saglasni su da je takmičenje održano u Roterdamu zapravo jedno od najčudnijih do sada, što je potvđeno i nakon zvanične objave Evropske radiodifuzne unije (EBU)

Lifestyle
Autor:
NE PRESTAJU KONTROVERZE OKO GLASANJA NA EVROVIZIJI: Zašto je došlo do propasti pop muzike i kako su se delili glasovi?
Foto: Profimedia

Evrosong je u prošlosti bio jedan od najprestižnijih muzičkih takmičenja, na koji su išli najbolji od najboljih, pa je otvorio i vrata nekim od najpoznatijih muzičara svih vremena. Ti davni hitovi i dalje se pevuše, što se ne može reći za evrovizijske pobednike u poslednjih nekoliko godina.

Ako se osvrnemo na rezultate koje je objave rezultata EBU -a , a po kojima se može zaključiti da je pop muzici, barem na Evrosongu, odavno odzvonilo. Pop pesma Malte, koja je od samog početka bila veliki favorit, na kraju je završila tek na sedmom mestu. U finalu su se jedino našle Grčka i Moldavija, dok su Srbija, Kipar, Izrael, Azerbejdžan i San Marino završili na dnu.

Mnogi razlog propasti popa na Evrosongu vide u tome da je jednostavno bilo previše tih atraktivnih pevačica, zbog kojih su se, bodovi samo raspolovili i razdelili svima, dok su, s druge strane, svojim nastupom jedinstveni bili Francuska, Švajcarska, kao i pobednici Italija, zbog čega su i dobili više glasova.

Uz to, prvih devet pesama, osim Malte, napisali su sami izvođači, što pokazuje kako se ove godine izuzetno cenila autentičnost.

Međtim, i pre samog finala, došlo je do nepravde i šokova, što i pišu svetski mediji. Hrvatska kao jedan od favorita, ispala je iz polufinala, iako je držala čvrsto deseto mesto.

U drugom polufinalu isto se dogodilo i Danskoj, umesto koje je u finale prošla Albanija, iz čega dolazi zaključak kako na kraju veću moć ima žiri od publike u odabiru finalista.

Isto tako, nešto što se još do sada nikada nije dogodilo je da su čak četiri zemlje ove godine osvojile tačno nula bodova od televotinga. Prethodnih godina to je bio slučaj samo s po jednom zemljom, stoga je ovo bilo poprilično iznenađenje. Da stvar bude 'još bolja', s nula bodova završili su oni koji automatski ulaze u finale - Holandija, Španija, Nemačka i Velika Britanija, što jasno pokazuje da su i oni bili u polufinalu, Hrvatska i Danska bi definitivno ušle u finale.

Međutim, tu nije bio kraj mukama za Veliku Britaniju. Oni ne samo da nisu dobili nijedan bod od televotinga, već nisu dobili nijedan bod od žirija, postavši tako prva zemlja od 2016. godine koja je na kraju završila s - nula bodova.

A da ni ova godina ne bi bila drugačija od prethodnih, pobrinuo se stručni žiri, koji je ponovo delio čudne bodove. Tako su San Marino i Poljska međusobno razmenili po 12 bodova, svih petoro članova izraelskog žirija Velikoj Britaniji dodelili su poslednje mesto, dok je Bugarska najbolje ocenila Moldaviju.

Moldavci su uzvratili i u top 3 stavili Bugarsku, Rusiju i Grčku, koji su im dali po 12, odnosno 10 bodova. Moldavija je osim toga dobila najviše televoting bodova od čak osam zemalja - Češka, Estonija, Francuska, Litvanija, Grčka, Portugal, San Marino i Srbija.

Evrovizija
foto: Profimedia

Veliki uticaj na konačne bodove imao je i redosled izvođenja, koji su producenti slagali očigledno sebi po volji, pa su tako Italija i Francuska bile skoro pri samom kraju, dok je, favorit Malta, nastupala šesta, što je rezultiralo i konačnim lošim plasmanom.

A veliki problem imale su i male zemlje, poput San Marina, Islanda, Malte i Kipra, koji su se i te kako potrudili da prođu u finale ovogodišnjeg izbora, a iako su baš svi bili veliki favoriti uoči finala, neki značajniji uspeh, osim Islanda koji je osvojio visoko peto mesto, i nisu postigle.

Mnogi tvrde da je to upravo prokletstvo malih zemalja koje prolaze kroz mnogobrojne probleme kod glasanja, što zbog manjeg broja ljudi u dijaspori, što zbog glasova 'zemalja partnera', koji su u njihovom slučaju izostali.

I na kraju, mnogi su primetili je da je većina takmičara pevala na engleskom jeziku, smatrajući da je to bolje za prolaz dalje, ali i znajući da se njihova poruka tako bolje razume. Međutim, ove se godine to se pokazalo pogrešnim, budući da su čak četiri zemlje u top 5 pevali na maternjem jeziku, što se na kraju pokazalo pravim odabirom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs