Njegova muzika i dalje živi

ZBOG VERE ODBIO LEČENJE I UMRO U 36. GODINI: Ovo su poslednje reči Boba Marlija sinu!

11. maja 1981. godine svet je zauvek napustila večna muzička legenda

Lifestyle
Autor:
ZBOG VERE ODBIO LEČENJE I UMRO U 36. GODINI: Ovo su poslednje reči Boba Marlija sinu!
Foto: Profimedia

Četrdeset godina od smrti tada 36-godišnjeg Boba Marlija i dalje živi legenda o kralju rege muzike, zvezdi iz države trećeg sveta koja je, kao nijedna do tada, uticala na nove žanrove u muzici.

"Svetlo koje sjaji dvostruko jače i dva puta duže", rekla je o Marliju Džudi Movat, jedna od tri osnivačice grupe I-Threes koja je pratila rege zvezdu, a koja je uključivala i njegovu suprugu Ritu.

"U mnogo aspekata Bob Marli je bio naša najsvetlija zvezda. Uradio je jako puno za tako malo vremena“, rekla je za agenciju France Presse.

Movat, koja je napravila i solo karijeru, priseća se 11. maja 1981. godine.

"Bio je nekoliko dana hospitalizovan u Majamiju kad sam primila poziv o smrti Roberta Neste Marlija od komplikacija zloćudnog tumora na nožnom palcu, koji zbog svoje rastafarijanske vere nije hteo da se leči. Bio je to kraj svih tih godina saradnje", prisetila se Movat koja se I-Threes pridružila 1974. i i dalje živi na Jamajci.

"Odjednom me udarilo: Bob je otišao zauvek."

Bob Marli
foto: Profimedia

"Novac ne može kupiti život“, rekao je slavni glazbenik svom sinu Zigiju pre smrti.

Od izlaska Marleyevog albuma Catch a Fire koji mu je doneo slavu i njegove smrti prošlo je samo sedam godina. Umro je osam meseci nakon svog poslednjeg koncerta u Pitsburgu.

Rege širom sveta

Muzika stvorena tokom bogate, ali kratke Marlijeve karijere i danas ima odjeka. Njegov najuspešniji, kompilacijski album Legend, objavljen 1984., trinaest je godina zaredom bio među 100 najprodavanijih albuma u Sjedinjenim Državama. Uspešniji je bio samo Dark Side of the Moon Pink Flojda.

"Taj čovjk je doveo rege u sve kutke sveta, apsolutno svuda", rekla je jamajčanska pevačica Etana u razgovoru za Jamaica Observer objavljenom u nedelju.

Bio je to prvi put da je svetom zavladala moderna muzika koja nije došla iz Sjedinjenih Država ili Engleske.

"Nisam imao privilegiju da ga čujem uživo, ali njegov rad je uticao na moj život i poglede", rekao je novinar Karil Voker. "Bob Marli je, bez sumnje, najpoznatiji jamajčanski sin", zaključio je.

Marli je pre smrti hteo dodatno da proširi svoju publiku izvan Jamajke, a Rodžer Stefens, rege arhivista, rekao je kako mu je najveće razočaranje u svetu bilo što nije pridobio afroameričku publiku.

Marliju je to ipak uspelo, ali nakon smrti. Upitan pre nekoliko dana u razgovoru za Sunday Times, reper i producent Džej Zi rekao je kako se nada da će, jednog dana, biti zapamćen kao i drugi divovi muzike:

"Bob Marli i svi drugi".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs