priča od koje se ledi krv u žilama

ZVALI SU JE PRINCEZA SA DEDINJA: Bila je ćerka moćnika, predozirala se i umrla, a celu porodicu odnela je zla kob!(FOTO)

Bila je pevačica poznate beogradske rok grupe, a njena sudbina ledi krv u žilama

Lifestyle
Autor:
ZVALI SU JE PRINCEZA SA DEDINJA: Bila je ćerka moćnika, predozirala se i umrla, a celu porodicu odnela je zla kob!(FOTO)
Foto: Printscreen/YouTube

Mirjana Mira Mijatović bila je pevačica beogradske rok grupe VIA Talas, a njen privatan život godinama je intrigirao domaću javnost.

Mira je bila ćerka poznatog jugoslovenskog političara Cvijetina Mijatovića, drugog predsednika Predsedništva SFRJ posle Tita, zbog čega je njena privatnost od sredine 80-ih godina držana u strogoj tajnosti. Rođena je u Ljubljani 1961. godine, a njena majka, glumica Sibina Mijatović poginula je u saobraćajnoj nezgodi kada je Mira imala samo 9 godina.

Nakon ove porodične tragedije, Mirin otac Cvijetin se oženio glumicom Mirom Stupicom.

Mira
foto: Printscreen/YouTube

Kada je njen otac izabran za funkciju predsednika Predsedništva SFRJ njihova porodica je živela u vili na Dedinju, zbog čega su je zvali „Princezom od Dedinja“, u kojoj su Mira i njena mlađa sestra Maja često pravile žurke. Imale su veliko društvo koje su činile sve najpoznatije gradske face i imena beogradske muzičke scene 80-ih godina.

1981. godine Mira Mijatović je sa Bojanom Pečarom osnovala bend VIA Talas, sa kojim je 1983. godine snimila album „Perfektan dan za banana ribe“, a najpoznatija pesma sa albuma bila je numera „Sama“ koja je postala nacionalni hit. Međutim, grupa se vrlo brzo raspala, a Mira je nastavila da živi brzim i burnim životom. U čuvenom prestoničkom klubu „Akademija“ bila je stalni gost.

Mira
foto: Printscreen/YouTube

"Miru pamtim kao devojku sa izuzetnim osmehom i mnogo energije. Po obliku glave i po frizuri me je podsećala na Avu Gardner. Znam je iz zdrave faze. Kad je pala na droge, izbegavala je da dolazi. Čuli smo se telefonom. Nije smela da me gleda u oči. Maja je bila nepredvidiva devojka. Mira je bila mirnija. Možda je to njihovo ponašanje bilo programsko, da bi se revanširale ocu. Ne mogu to da tvrdim. Deca 80-ih su programski bila navučena na drogu“, ispričao je svojevremeno Petar Peca Popović, poznati novinar i rok kritičar, za portal Presstiž.rs.

1991. godine, u svojoj 30 godini, Mira Mijatović preminula je u Beogradu od prekomerne doze heroina.

Da zla kob ove porodice bude još veća, njena sestra Maja umrla je iste godine u razmaku od svega nekoliko meseci."One su bile radoznale gradske devojke koje su živele 26 sati dnevno. To je bio problem. Kad je bila bolesna, Mira je izbegavala da se javlja, jer ju je bilo sramota. Ne smem da pomislim kako izgleda taj prelaz od devojke oko koje se vrti ceo svet do devojke koje svi izbegavaju.

Strašna je pomisao da je uvek morala da ima određenu količinu novca kod sebe da bi kupila drogu. Mislim da ju je pre Maja navukla nego obratno. Maja je bila radoznalija, drčnija. Taj segment su krile od mene jer ih je bilo sramota. Bile su lepo vaspitane i bilo ih je sramota da im vidite slabost.

Pobegle su od nas da ne bismo videli kako se urušavaju. Kad je Mira umrla niko nije znao. Saznali smo kasnije, a mnogo kasnije smo saznali da je umrla i Maja. To je bila državna bruka. Da dozvoliš da umru obe ćerke predsednika države", pričao je Popović.

Dve godine nakon smrti svojih ćerki, preminuo je i Cvijetin Mijatović, ostavivši svoju suprugu Miru Stupicu.

U beogradskim muzičkim krugovima dugo se pričalo da su mnogi detalji Mirinog života prikrivani od javnosti, prećutkivani, a njenih fotografija na internetu gotovo da i nema.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs