MISTERIJA JOVANKE BROZ

ŽIVOT PRVE DRUGARICE BIO JE OBAVIJEN VELOM TAJNE: Kako je zaista živela žena koja je imala svoju tajnu službu!?(FOTO)

Život prve drugarice i prve špijunke Jugoslavije do današnjeg dana ostao je misterija...

Lifestyle
16:57h Autor:
ŽIVOT PRVE DRUGARICE BIO JE OBAVIJEN VELOM TAJNE: Kako je zaista živela žena koja je imala svoju tajnu službu!?(FOTO)
Foto: YouTube Printscreen/ Al Jazeera Balkans

Nedavno je završeno snimanje igrano-dokumentarne serije „Jovanka Broz i tajne službe“ iz pera scenariste serije „Tajne službe Srbije“, generala Svetka Kovača, u režiji Nedeljka Kovačića. Uloga Jovanke Broz je poverena glumici Snežani Savić.

Igrano-dokumentarna serija Jovanka Broz i tajne službe prati najvažnije događaje iz života Jovanke Budisavljević, kasnije Broz, od dolaska u Beli dvor, udaje, do nesporazuma, sukoba, optužbi, razdvajanja od Tita, potpune izolacije i života u nehumanim uslovima.

Glumica Snežana Savić u ovoj igrano-dokumentarnoj seriji tumači ulogu Jovanke Broz u godinama neposredno pred Titovu smrt, dok mladu Jovanku igra glumica Milica Tomašević.

Koliko god bila prisutna u javnosti tokom skoro 30 godina, život Jovanke Broz je uvek bio pod velom tajne, ali od 1980. godine ona se potpuno povukla i o njenom životu se gotovo ništa nije znalo, tako da je do danas ona ostala misterija.

Glumica Snežana Savić, naglašava da to i jeste jedan od ključnih razloga zašto je Jovanka toliko intrigantna kao ličnost.

„Ona je sama došla do te spoznaje da treba da se povuče i da treba da živi u samoizolaciji, jer je shvatila da je tako najbolje za nju. Ali do kraja života je ostala odana Titu i toj njihovoj ljubavi. Vrlo odana i verna iako postoje priče, a i ona sama govori o tome, da su joj namestili, da su je izdali i odvojili od Tita Dolanc i Ljubičić u godinama kada je on već bio dosta star“, dodaje glumica.

Fascinantno je i to kako ga ona do kraja brani i koliko žena koja voli može da prašta. U jednoj sceni, navodi Snežana Savić, ona sa svojom sestrom Nadom, s kojom je provela poslednje godine života, ne prihvata sestrin stav da je možda Tito mogao više da se zauzme za nju, već tvrdi da je morao da se razdvoji od nje.

Jovanka Broz, Tito, Josip Broz Tito
foto: Profimedia

Priprema za lik Jovanke Broz podrazumevala je veliko istraživanje, i zahtevala je mnogo traganja i proučavanja, počev od glasa, pokreta do psihologije.

„Ono što sam ja mogla između redova da pročitam je da je ona bila izuzetno jaka žena, da se sama povukla ne želeći da pravi velike ekscese iako je po karakteru bila dosta temperamentna žena. Umela je da se posvađa, umela je da naljuti mnoge generale i da im odbrusi jer nisu bili iskreni prema Titu, po njenom mišljenju“, dodaje gošća Hronike.

Jovanka Broz
foto: AP

Kakve je veze Jovanka Broz imala sa tajnim službama

Jovanku Broz su optuživali da je imala svoju tajnu službu. Ona je bila oficir, Narodni heroj, partizanka odlikovana još tokom rata, ali su neki našli za potrebno da je kasnije optuže da je imala svoju tajnu službu, da je radila za druge službe, iako nije bilo nikakvih realnih dokaza niti materijalnih činjenica.

Igrano-dokumentarni televizijski format se poslednjih godina pokazao kao nešto što publici pruža kompletniju sliku o određenim istorijskim događajima. Naravno, glumcima je dopušten stepen umetničke slobode u iterpretaciji istorijskih ličnosti, dodaje Snežana Savić, ali moraju što je moguće više da budu naslonjeni na činjenice s obzirom na to da nije isuviše velika istorijska distanca da bi se stvari sagledale realno.

„Mada sumnjam da će ta istina u pravom smislu te reči bilo kada izaći na videlo jer mi znamo da je politika jedna jako ozbiljna igra, mnogo veća nego što mi obični smrtnici to možemo da dokučimo“, smatra poznata glumica.

Jovanka Broz
foto: Wikipedia

Ozbiljan glumački izazov

U seriji Jovanka Broz i tajne službe ulogu Tita tumači Nebojša Dugalić, Rankovića Gordan Kičić, Vladimira Bakarića Svetozar Cvetković, Stevu Krajačića Bojan Žirović, generala Miškovića Aleksandar Srećković i mnogi drugi, a Snežana Savić posebno naglašava neverovatno dobru interpretaciju Staneta Dolanca koga igra Dragan Vujić Vujke.

„Pokušavala sam da prodrem u nju i u smislu dijalekta, pokreta. Često je malo govorila ijekavski, malo ekavski. Malo se mazila kada je govorila. Pokušala sam u tom glumačkom smislu da tu melodiju malo uhvatim da ne budem neki drugi lik koji sam odigrala, posebno u ovoj kući, a to je i veliki glumački izazov i to ne samo izazov, nego i odgovornost, jer mi smo ipak savremenici tog vremena i ja sam recitovala Titu za njegov rođendan u Domu sindikata. Imam fizičke predispozicije za ovu ulogu, što je očigledno i nije trebalo puno da se radi na maski, ali to nije dovoljno za dobro odigranu ulogu“, kaže na kraju gostovanja u Beogradskoj hronici glumica Snežana Savić.

Tito, Jovanka Broz
foto: Profimedia

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs