HEROJ NAŠE ZEMLJE

KAO PRAVOSLAVAC NE MOGU DA NAPADAM BRATSKI NAROD: Grčki kapetan je odbio da bombarduje Jugoslaviju i onda prošao pakao!


Grčka je tokom bombardovanja bila deo NATO alijanse, ali iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima. Međutim, mornarica je dobila naređenje da uplovi u Jadran, ali on se suprotstavio naređenjima strogog vojnog poretka

Lifestyle
11:02h Autor:
KAO PRAVOSLAVAC NE MOGU DA NAPADAM BRATSKI NAROD: Grčki kapetan je odbio da bombarduje Jugoslaviju i onda prošao pakao!
Foto: PrintscreenJutjub/ Brainz TV

Marinos Ricudis, nekadašnji kapetan broda "Temistoklis" i potporučnik ratne mornarice, 1999. godine odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju Jugoslavije i umesto da krene na naš narod, hrabro je vratio brod nazad u luku.

“Kao pravoslavac, ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod”, izgovorio je tada ove reči Marinos.

Zbog toga je osuđen je od strane Vojnog suda na tri godine zatvora u rodnoj Grčkoj, dok su ga Srbi proglasili svojim herojem.

Prvu ponudu Srbije da mu se bude dodelli orden odbio je skromno rekavši da mu nije potrebno ništa, već da "sve zaslužuje hrabri narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse".

Ipak, u januaru 2018. sveti arhijerejski sinod SPC dodelio mu je orden svetog cara Konstantina, "zbog njegove žrtvene ljubavi prema bratskom srpskom narodu, odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

"Duboko sam ganut i nisam mogao da verujem da ću posle 18 godina, od kada sam odbio da učestvujem u nepravednom ratu protiv ovog naroda, da doživim čast i zahvalnost od moje braće pravoslavne, braće Srba. Sve žrtve vašeg naroda, tradicija, predanje, kultura, bilo je najznačajnije nadahnuće za mene i osećam blagodarnost pred svima vama", izjavio je tom prilikom Ricudis.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs