SAVET STRUČNJAKA

3 NAVIKE KOJE BLOKIRAJU SREĆU: Kada ovo promenite, sve u životu će vam ići od ruke!

Sve je moguće, a ako se oslobodite ovih navika, u to ćete se i uveriti, kaže psiholog Amanda Krovel

Lifestyle
Autor:
3 NAVIKE KOJE BLOKIRAJU SREĆU: Kada ovo promenite, sve u životu će vam ići od ruke!
Foto: Shutterstock

Da li sanjate o boljem životu, ali sve važne korake odložite za sutra? Tako godine prolaze pored vas, ništa se ne menja, a vi ste svakim danom sve nezadovoljniji. Ako vam se čini kao da vas nešto koči, a vi dajete sve od sebe, možda grešite u ovome. Psiholog Amanda Krovel je objasnila i koje to navike stoje na putu ka sreći i uspehu.

"Zapamtite da je sve u vašim rukama i da je sve moguće ako to zaista želite. Dobre navike i pozitivno razmišljanje su ključ svakog uspeha."

"Istina sa kojom mnogi ne žele da se suoče jeste da su oni sami krivi za svoj neuspeh. I to ne zbog manjka talenta ili truda, već zbog ograničenja koje sami sebi postavljaju", objašnjava Amanda. Ove 3 mentalne blokade nas obično udaljavaju od uspeha:

1. Jednostavno mislim da ovo ne mogu

Dokazano je da vizualizacija uspeha pomaže u postizanju uspeha - a važi i obrnuto. Ako verujete da to ne možete, mnogo je verovatnije da to nećete ni postići.

Uverenje da nešto ne možete često uključuje netačne pretpostavke ili ograničavajuće scenarije koji postoje samo u vašoj glavi. Krovel to obajšnjava postojanjem straha u svima nama koji nas koči da probamo nove stvari. "U suštini sve je moguće, samo kada se usudimo da probamo. Doza sraha je sasvim normalna", kaže ona.

2. Nisam dovoljno dobra za ovo

"Kada sam započinjao posao kao preduzetnik javile su se strašne sumnje i bio sam uveren da to ne mogu da ostvarim, ali godine su pokazale da sam bio u potpunoj zabludi", rekao je jedan od njenih pacijenata.

Amanda objašnjava da se ova barijera vrlo lako prevazilazi. Potrebno je samo da razgovarate sa ljudima koji su prošli kroz sličnu situaciju. Shvatićete da su svi sumnjali u sebe, u manjoj ili većoj meri kada su kretali na put ka uspehu. Kada shvatite da niste sami i da su i drugi imali slične mentalne blokade, lakše ćete se usuditi da krenete dalje.

3. To se očekuje od mene

Radila sam sa mnogim osobama koje su jurile tuđe snove, živeli tuđu priču, pokušavajući da postignu stvari koje su se od njih očekivale, naspram onoga što su zaista želeli.

Rešenje je da budete potpuno iskreni prema sebi i sasvim iskreno priznate sebi šta zaista želite. Vaš život je vaša stvar, zato radite ono što vama odgovara, a ne ono što drugi očekuju od vas i ubedili su vas da morate da radite.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs