Vreme je učinilo svoje

Gordo i nadmeno stoje, uprkos vremenu i zaboravu: 3 najlepša dvorca u Srbiji koji su danas potpuno zapušteni (FOTO)

Pogledajte

Lifestyle
14:15h Autor:
Gordo i nadmeno stoje, uprkos vremenu i zaboravu: 3 najlepša dvorca u Srbiji koji su danas potpuno zapušteni (FOTO)
Špicerov dvorac u Beočinu, Foto: Shutterstock

Iako su prepušteni sami sebi, i dalje dostojanstveno stoje i mame divljenje slučajnih posetilaca...

Staro zdanje, Arađelovac

Uz Kapetan Mišino zdanje u Beogradu, Staro zdanje je bilo najvelelepnija i najveća građevina tadašnje Srbije. Građeno po projektu arhitekte Koste Šreplovića da bude Skupština Kneževine Srbije, Staro zadanje zauzima impozantnih 9.000 kvadratnih metara.

Kada je prestonica iz Kragujevca ipak premeštena u Beograd, Staro zdanje u Aranđelovcu je postalo dvor-letnjikovac dinastije Obrenović, poznat po velelepnim balovima i prijemima.

Posle Majskog prevrata 1903. godine, ovaj reprezentativni primer romantizma u arhitekturi prvi put pada u zaborav. Od 1906. postaje hotel, ali krajem dvadesetog veka, po drugi put, dvor se napušta i ostavlja na milost vremenu i vandalima.

Špicerov dvorac, Beočin

Arhitekta čuvene Zgrade mađarskog parlamenta u Budimpešti, trenutno najveće u Mađarskoj, Imre Štajndl, autor je i, nažalost napuštenog, ali i dalje očaravajućeg dvorca imućne nemačke porodice Špicer u Beočinu.

Dvorac je sagrađen 1898. godine i reprezentativni je primer eklekticizma, pa se tako na njemu prepoznaju skladno uklopljeni elementi gotovo svih ranijih epoha poput romanike, gotike i baroka, ali i tada modernog pravca u arhitekturi - secesije.

Porodica Špicer je pred početak Drugog svetskog rata napustila Beočin, a tokom njega je dvorac korišćen kao zgrada nemačke vojne komande. Posle rata ovaj objekat je nacionalizovan i imao je nekoliko različitih namena. Nakon privatizacije, dvorac je napušten.

Fernbahov dvorac, Sombor

Fernbahov dvorac
foto: Shutterstock

Baba Pusta - tako meštani zovu dvorac koji je podigao, 1906. godine, za svoje potrebe Karolj Fernbah, veliki bačkobodroški župan i jedan od najbogatijih industrijalaca i trgovaca žitom u južnoj Austrougarskoj.

Zgrada je sagrađena po projektu Ferenca Rajhla u stilu bečke secesije, a smešten je u središtu nekada uređenog parka po principu engleskih vrtova. Ulazna fasada je akcentovana sa portikom i bočno postavljenom četvrtastom kulom zvonarom.

Dvorac Karolja Fernbaha nalazi se u blizini današnjeg naselja Aleksa Šantić, nadomak Sombora. Na zadnjoj strani zgrade dominirala je polukružna terasa sa balkonom na spratu i prizemlju koja je povezana stepenicama sa parkom. U prostorije na spratu se ulazilo iz hodnika, prostrane galerije do koje su nekada vodile mermerne stepenice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs