PSIHOLOGIJA ŽIVOTA

Svaka 7. godina u životu je godina velikih promena: Evo kako nam Univerzum menja sudbinu!

Svake 7. godine, u našim životima se dešava prekretnica

Lifestyle
10:03h Autor:
Svaka 7. godina u životu je godina velikih promena: Evo kako nam Univerzum menja sudbinu!
Foto: Shutterstock

Rudolf Stejner, austrijski filozof, razvio je teoriju ličnog razvoja koja se temelji na sedmogodišnjim ciklusima.

Svi mi prolazimo kroz velike promene svakih 7 godina. Baš kako se godišnja doba menjaju, tako se i u životu smenjuju faze. Potrebno je 70 godina da se zatvori krug, pa tako životni put možemo grubo podeliti na 10 delova.

Prvi ciklus od 0 do 7. godine

Prvih sedam godina života dete je potpuno usmereno na sebe. Čitav svet se vrti oko njega, jer cela njegova porodica čini sve da mu udovolji. Tokom te rane faze najistaknutiji su instinkti gladi, potreba za ljubavlju, zaštitom i podrškom. Usvajamo osnovna znanja o tome šta je korisno, zabavno ili štetno. U zavisnosti od toga koje odgovore dobijamo od drugih, usvajamo navike i reakcije koje se kasnije teško menjaju.

7 do 14

Posle sedme godine dete prestaje da se koncentriše samo na sebe i ima mnoga pitanja za svet oko sebe. Dete postaje pravi mali filozof ili naučnik koji želi da zna kako sve funkcioniše na ovom svetu. Počinje da otkriva koncepte i povezanost ideja i emocija, a evidentne su i velike fizičke promene.

Reč je o ulasku u novu zrelost. Navike naučene u prvom ciklusu sada postaju deo karaktera deteta koje raste.

14 do 21

Postajemo svesniji sebe. Može se reći da razvijamo samosvest. Raspon emocionalnih interesa širi se u raznim smerovima, javlja se interes za muziku, umetnost, književnosti i ljude.

Suprotni pol i seks postaju sve važniji, rađa se novi spektar emocija. To je i vreme potrage za svrhom života, za nezavisnošću, realizacijom nekih izbora. Testiramo društvena i lična ograničenja. Rađa se i svest o seksualnosti. Budući da je to burno razdoblje života za većinu nas, verovatno će biti i vreme intenzivnih i nezaboravnih iskustava. Prisutne su velike promene, od fizičkih, emocionalnih, moralnih do kognitivnih. Često prolazimo i kroz iskustvo gubitka. Svet bezbrižnog detinjstva bledi, a iskustva donose i prve značajnije emocionalne rane.

21 do 28

Do 21. godine, ako je sve prošlo u redu, muškarci i žene preusmeravaju pažnju i počinju da se zanimaju za nešto drugo osim za ljubav. Tada čovek ulazi u odraslo doba. Postaju ambiciozni i teže materijalnom bogatstvu i uspehu.

Postajemo svesni problema koji se javljaju u odnosu s drugima. U ovom razdoblju počinjemo da se suočavamo sa problemima i bolom koji smo proživeli u najranijem detinjstvu.

28 do 35

Sa dvadeset i osam konačno shvatamo da ne možemo dobiti sve što želimo, ali su nam zato želje realnije i pogled na svet racionalniji. Shvatamo da postoje želje koje se ne mogu ispuniti i zato se fokusiramo na ono što je realno ostvarivo.

S druge strane, u ovom životnom ciklusu kreativni procesi uma su najaktivniji. Istraživači i izumitelji svoje najveće izume ostvaruju upravo u ovim godinama. Centri mozga su na vrhuncu svoje delotvornosti približno oko 35. godine života.

U ovom životnom razdblju počinjemo da težimo udobnosti i stabilnosti, harmoničnom životu, kupovini kuće, štednji novca i stvaranju porodice.

35 do 42

Rađa se želja da sa drugima podelimo sve ono što smo do sada stekli i naučili. Do sada smo postali svesni sebe i svojih kvaliteta. Više ništa ne može da nas poljulja. Više ugađamo sebi, a manje društvu. Stičemo istinsko razumevanje svoje jedinstvenosti i silno žurimo da izrazimo sebe pre nego što postane prekasno. Ne opterećujem se tuđim mišljenjem i pravo je vreme za uživanje u svim stvarima koje smo do ovog perioda stekli. Ova faza života je najmirnija, ali i najspokojnija i spunjena lepim trenucima.

42 do 49

Ovo je ciklus velikih promena, kako fizičkih, tako i emotivnih. Počinjemo da se menjamo, javljaju se bore, kosa sedi. Sažimamo dosadašnje životno iskustvo, stvaramo nove ideale i pokušavamo da pronađemo novi smer u životu. U ovom razdoblju često je prisutan jak nemir. Prati nas osećaj da smo došli do sredine života, nakon čega sledi pad. Menjamo partnera, životne smernice, prioritete, doživljavamo i velike lične promene koje su započele u prethodnom ciklusu.

Mnogi ovaj priod opisuju i kao drugi pubertet. Česti su razvodi, potpune promene načina života i navika. Sve ambicije i neostvarene želje koje smo imali tokom života ponovo postaju aktuelne i trudimo se svim silama da ih ostvarimo.

49 do 56

Pad telesne snage i vitalnosti prisiljava nas na veću introspekciju. Ovo je vreme duhovnog preispitivanja i revizije naše životne svrhe. Ako nismo shvatili ko smo do ove faze i ostvarili naše ciljeve, tada će depresija, ćudljivost i unutrašnja previranja uticati na naš život i naše snove.

56 do 63

U pedeset šestoj godini ponovo se fokusiramo samo na sebe. Postajemo ono što smo bili u detinjstvu, ali ovog puta sa bogatim unutrašnjim znanjem i iskustvom.

Od 70. pa na dalje

Sada imamo dublje prihvatanje i razumevanje ljudi u našem životu. Uviđamo i prihvatamo razlike između nas i drugih. Na delu je proces razdvajanja i razlikovanja prave suštine života od onoga što smo naučili ili mislili da jeste ta suština. Sve je manje spoljašnjih pritisaka i lakše se doseže nov nivo zrelosti.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs