Pročitajte

Za sve one koji će praznike provesti sami, daleko od voljenih: 6 načina da doživite magiju i pobedite samoću!

Ako teško podnosite samoću za praznike, ove aktivnosti će vam u tome pomoći

Lifestyle
Autor:
Za sve one koji će praznike provesti sami, daleko od voljenih: 6 načina da doživite magiju i pobedite samoću!
Foto: Shutterstock

Povrh već postojećeg osećaja izolacije, mnogi ljudi ove godine moraju da provedu praznike daleko od porodice i voljenih. Ono što moramo da imamo na umu jeste da možemo da napravimo plan kako bismo osigurali da nam ovi praznici usprkos svemu budu čarobni i veseli.

Suočite se sa svojim emocijama unapred i isplanirajte praznike kroz sledećih 6 koraka:

1. Planirajte aktivnosti unapred

Čak i ako se osećate mentalno pripremljeni za ovogodišnje praznike koje nećete možda moći da provedete u društvu najdražih, kad Božić i Nova godina zaista stignu, možda će vam biti teže nego što ste zamislili.

Planirajte raspored pre, tako da vam dan bude ispunjen aktivnostima koje vam donose radost. To ne znači da morate stalno da budete u pokretu. Napravite sebi kupku s mirisom vanile i cimeta, pogledajte dobar božićni film, nazovite svoje najmilije na videopoziv i slično.

2. Provedite neko vreme na otvorenom

Kad ste tužni, možda želite ceo dan da provedete unutar svoja četiri zida, ali dobro će vam doći ako izađete u prirodu. To može učiniti čuda za vaše mentalno zdravlje. Opustite se i osluškujte prirodu oko sebe dok lagano uživate u šetnjici, naravno, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Iako je teško izaći ako je napolju hladno, čak i samo minut na prirodnom svetlu pomoći će vam i podići raspoloženje.

Ovaj ruski psiholog je znao tačan recept za sreću: 20 saveta koji će vam promeniti život iz korena!

Osmeh, Sreća, Proleće, šešir, U Gradu, šetnja, Na Ulici
foto: Shutterstock

3. Pripremite omiljeni recept vaše porodie

Umesto da naručite ili zagrejete ostatke ručka, nazovite baku, roditelje ili bilo koga drugog za omiljeni praznični recept vaše porodice i napravite ga za sebe. Kuvanje specijalnog jela ne samo da može uneti dobro raspoloženje, već sama priprema jela može biti terapeutska.

4. Odvojite vreme za razgovor s porodicom ili prijateljima

Odvojite malo vremena kako biste videli svoju porodicu licem u lice, čak i dok ste razdvojeni, makar to bilo i preko videopoziva.

5. Volontirajte

Praznici se često smatraju vremenom darivanja, ali ako ne možete lično da darujete porodicu, razmislite o volontiranju u ovo praznično vreme. Ne samo da ćete pomagati drugima, već i pokazivanje dobrote može takođe koristiti mentalnom zdravlju.

Činiti dobro pomaže nam da se osećamo dobro. Studije pokazuju da volonteri žive duže. To je zato što osećaji korisnosti i svrhe jačaju fizičko i mentalno zdravlje.

6. Stvorite sopstvene tradicije

Jedan od razloga zbog kojih se za vreme praznika osećamo izolovano je tradicija koju inače imate s porodicom. Uvođenje nove tradicije i kreativnost mogu vam pomoći ne samo da vam vreme brže prođe već i da uživate.

Iskoristite to kao priliku da naučite da spremate hranu, gledate ili da otkrijete svoju novu omiljenu prazničnu TV emisiju ili film i iskoristite ih za ukrašavanje doma i slično, piše Mind body green.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs