Promeniće vam život nabolje

Neurohirurg otkriva: Ove 3 odluke svi treba da donesemo - sačuvaće nam mentalno zdravlje!

Ovo su i njegove novogodišnje odluke

Lifestyle
11:32h Autor:
Neurohirurg otkriva: Ove 3 odluke svi treba da donesemo - sačuvaće nam mentalno zdravlje!
Foto: Shutterstock

Neurohirurg i pisac Mark Meklofin kaže da nam početak nove decenije može zvučati "značajnijim" od početka drugih novih godina kad ne ulazimo u narednu deceniju. Zbog toga je, kaže, i on sam sklon većim i značajnijim odlukama, a za 2020. godinu je i sam doneo tri odluke za koje veruje da mogu da imaju pozitivan uticaj na svačiji život.

Evo što sve on namerava u svom životu da promeni, a smatra da bismo svi mogli:

1.Više čitanja (knjiga, ne online)

"Od Nove godine planiram da čitam više knjiga, a za to je presudno - pogled češće preusmeriti s ekrana na štivo. Zapanjujuće je koliko vremena provodimo gledajući u telefone i televizor. Tipičan dan za mene su tri sata na mobilnom i jedan sat proveden u čitanju, a ta razmera između knjige i ekrana treba da se promeni", istakao je dr Meklofin.

Jasno je da čitanje pomaže da razmišljamo i pišemo jasnije i kreativnije, a meni je lično sigurno i proširilo vidike, a naučio sam i da postoji razlika između čitanja štampane reči i nečeg onlajn - više se koncentrišem na knjigu nego kad nešto čitam na ekranu telefona ili tableta, a da je tako potvrđuju i istraživanja. U anketi studenta iz 2016. godine, 67% ispitanika reklo je da je veća verovatnoća da će obavljati više zadataka dok čitaju nešto onlajn, nasuprot 41% kad čitaju knjigu.

11 Budinih lekcija koje potpuno menjaju život: Ako ih shvatite, sreća će doći sama!

foto: Profimedia

2. Bolje slušanje

"Odlučan sam da ću početi da slušam pažljivije, tako da mogu bolje da razumem šta mi se govori, a to će zahtevati pristupanje razgovorima sa znatiželjom i strpljenjem. Nadam se i da ću biti efekasniji slušalac i izbeći nesporazume i pogrešne zaključke i da ću naći više korisnih rešenja za razne probleme", kaže doktor i objašnjava:

"Nedavno mi je jedan kolega koji je bio član odbora kojim sam predsedavao rekao da odustaje jer nema za to vremena. Njegovo obrazloženje me je zbunilo, budući da je odbor sazivan samo četiri puta godišnje, i to za jednočasovne sastanke. Kad sam ga zamolio da mi to objasni, otkrio je da se zapravo na sastancima odbora osećao suvišnim. Njegovo objašnjenje mi je pomoglo da shvatim da moram više da ga angažujem i uspeo sam da ga nagovorim da ostane u odboru.

Ove godine ću pokušati da obratim pažnju i na ono što nije rečeno - ali je očigledno kad se posmatraju neverbalni znakovi".

3. Više razmišljanja Dekart je rekao: Mislim, dakle postojim. U današnje vreme ne razmišljamo dovoljno - što nas može učiniti i "manje ljudskim bićima". Predsednik kompanije Chick-fil-A Den Keti odvaja po pola dana svake dve nedelje i jedan ceo dan u mesecu za nešto što on naziva "interncionalno razmišljanje", a što mu pomaže da se usredsredi na svoje najvažnije projekte.

Svi imamo dovoljno vremena za razmišljati, ali često ga ispunjavamo gledanjem u mobilne uređaje. Prilike za razmišljanje dostupne su svakog dana, a sad planiram i da ih iskoristim. Za početak ću ići češće u šetnje, makar kratke, ali bez da uopšte pogledam u mobilni - jer je to vreme kad se u svest mogu utkati neke, ponekad i sjajne ideje", napisao je neurolog za Insider.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs