Važno za sve

Pokret gorana Srbije: Sađenje drveća je najvažnija investicija za budućnost (KURIR TV)

Pokret gorana Srbije već 60 godina aktivno radi pod geslom “Srbija bez goleti do 2050. godine”

Lifestyle
Autor:

Goranski pokret Srbije najstarija je ekološka organizacija ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.

Nastao je u vreme kada se o ekologiji još nije govorilo, goranski pokret na samom početku skicirao je put kojim ide već više od pola veka.

Pokret gorana Srbije već 60 godina aktivno radi pod geslom “Srbija bez goleti do 2050. godine”, a osim što je najstarija u Srbiji i na Balkanu, i jedna je od prvih pet u svetu.

U periodu od nastanka do danas, pripadnici ovog pokreta zasadili su stotine miliona sadnica, koje danas ulepšavaju brojna dvorišta, parkove, šume i druge zelene površine.

Koliko je uključivanje u akciju pošumljavanja svakog pojedinca od izuzetne važnosti, istakao je Goran Gnusa, predsednik Pokreta gorana Srbije.

- Nekada u starom veku šumovitost Srbije bila je oko 80 posto, danas je ona spala samo na 30 posto. Šumovitost Srbije mora biti veća, a pre svega zbog prečišćavanja vazduha. Klimatke promene su rezultati, pošumljavanje je investicija za abudućnost, za generacije koje dolaze.

U pokret gorana svi su dobrodošli. Od dece u predškolskom uzrastu do penzinera. U svim opštinama u Srbiji postoji ovaj pokret, iz koga naglašavaju da je najvažnije da se deca od malih nogu edukuju u pravcu očuvanja i negovanja zelenila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs