Govor

10 najjačih rečenica Matije Bećkovića sa sahrane Mitropolita Amfilohija: Crna Gora je odlučila da ozdravi!

Ove reči se ne zaboravljaju

Lifestyle
Autor:
10 najjačih rečenica Matije Bećkovića sa sahrane Mitropolita Amfilohija: Crna Gora je odlučila da ozdravi!
Foto: Printscreen/ youtube/ Ugrin V. Popovic

"Amfilohije se rodio u Morači na Božić i na kršetenju dobio ime Risto, naš narod i Hristosa zove Ristos. I dva sveta Petra bili su pesnici, drugi je jedini gorostas u srpskoj poeziji. I Amfilohije je psenik i srpski narod je pesnik, a srpski jezik je jedan od najvećih autoriteta svetske kulture, ubrajan u najlepše i najvažnije jezike sveta.

I Crna Gora je deo poezije, a šta je teologija i monahologija, nego teologija i dokaz da ateističke poezije nema.

Andrić je rekao da pesniku i njegovom delu ni vreme, ni ljudi ne mogu ništa, smrt ih samo uvećava, proslavlja i uveličava. Samo sitene duše i njhova nedela poništava."

"Kad je hirotonisan na Cetinju, ja sam mu rekao da ako želi biti svet, nema boljeg mesta ni zemlje za takvu priliku i ulogu."

"Kažu da Bog svakog drži na zemlji dok ne uradi ono za šta se rodio, tako ga je Gospod pozvao u pravi čas, da je ranije, ne bi valjalo. Pozvao ga je na nebo gde će sad moći više da učini za svoj narod i crkvu, nego da je ostao na zemlji.Učinio je sve zbog čega se rodio i zbog čega ga je Bog stvorio."

"Nova preporođena Crna Gora počinje od A. Zato smrt nikome nije pala lakše nego njemu, zato je na odru ovako blažen i spokojan. Zato mi plačemo a on i nebo se raduju."

"Kao što je Sveti Đorđe ubio aždaju, tako je i Amfilohije u naše dane pogubio koronu, ne samo kao bolest, nego kao virus bratske mržnje. "

"Amfilohije je spolja nosio izbledelu mantiju, a iznutra je već bio raskošno odeven".

"Crna Gora je bila crkva, država je bila crkveno imanje, njeni su vladari kaluđeri, monasi crnorisci, zvali su se Crnogorci, a monahinje Crnogorke. U nova vremena nebamutitelji lišavali su Crnu Goru neba, a svom bogu se molili da boga nema."

"Amfilohije je ubacio varnicu u hladne grudi Crne Gore. Nije bio samo čovek nego i svečovek i čovekofil."

"Crna Gora je rešila da ozdravi!"

"Srećan put kažemo i mi, a nebesa uzvraćaju "Dobro došao, Amfilohije!"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs