Uvek imajte na umu

8 manje poznatih pravila ženskog bontona: Svaka moderna dama mora da zna!

Pravu damu nikad nećete videti kako sedi zavaljena u stolici

Lifestyle
Autor:
8 manje poznatih pravila ženskog bontona: Svaka moderna dama mora da zna!
Foto: Shutterstock

U modernom društvu, neke granice su se pomerile, neke su izbrisane, čak i pravila ponašanja se menjaju. Ipak, bonton je uvek "na ceni" i postoje detalji bez kojih ne možete da ostavite utisak prave dame.

Predstavljamo vam 8 manje poznatih pravila bontona u modernom društvu, koje svaka žena treba da zna!

1. Pravilno sedenje

Pravu damu nikad nećete videti kako sedi zavaljena u stolici bašte kafića ili bilo gde drugo. Bonton kaže da dama treba da sedi otprilike na sredini stolice, ispravljenih leđa. ta poza naziva se "vojvotkinja" i poštuju je članice kraljevskih porodica. Razmak između vašeg tela iivice stila treba da bude približan razmaku između vašeg ručnog zgloba i vrhova prstiju.

2. Ne boj se rada

Prava dama se uopšte ne ustručava od fizičkog rada. Na primer, ako se bavite baštom, to ne znači da niste dama!

3. Pravila šminkanja

Tamna senka za oči i crveni ruž su kombinacija koju nikada nećete videti na pravoj dami. U jednom trenutku možete se odlučiti samo za jednu od ove dve stvari. A ne morate nositi nikada ni jednu od njih, jer diskretna šminka uvek je bila odraz prave dame.

Bonton za stolom: 4 jela koja jedemo na pogrešan način!

foto: Shuterstock

4. Poštujte sebe i svoje vreme

Ako vam gosti dolaze nenajavljeni, imate tu slobodu da ih dočekate u kućnoj haljini i sa viklerima. Iskoristite čuveni trik jedne stare britanske dame - kad primeti da su nezvani gosti pred vratima, ona brzo stavi šešir, obuče mantil i uzme kišobran. Ako joj se gosti dopadaju, ona kaže: Imate sreće, samo što sam stigla kući! Ako joj se ne svide ili joj se trenutno ne razgovara s njima, jednostavno kaže: Nažalost, upravo sam se spremila, moram da izađem.

5. Telefon ne stoji na stolu

Prava dama neće dovesti sebe u rizik da ne poštuje sagovornika time što će dozvoliti da joj telefon odvlači pažnju. Osim ako očekuje važan poziv, dama će svoj mobilni privremeno spakovati u torbicu.

6. Ruke se ne drže na struku Ovu pozu dame nikad ne zauzimaju. Naravno, svi ponekad dođemo u situaciju kada ne znamo šta ćemo s rukama, ali ovom slučaju je bolje držati ruke ispred ili pored tela.

Stručnjak za ponašanje i bonton otkriva: Ovih 10 stvari čine da obična žena izgleda kao dama plave krvi! (FOTO)

foto: EPA / Julien De Rosa

7. Reči hvale koriste umereno

Nijednu reč ne bi trebalo previše koristiti, pa će tako i dame uvek reći Hvala ili Molim te kada je potrebno, ali neće pretreivati tako da izgleda kao laskanje.

8. Ne okreći se ako te ne zovu po imenu

Žena sa manirima neće se okrenuti na ulici ako je dozivate sa Hej. Da ne govorimo o drugim dobacivanjima. Naravno, uvek će odgovoriti i nepoznatom čoveku ako joj se obrati sa Izvinite ili Oprostite.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs