Obavezno pročitajte

3 pitanja koja Bil Gejts postavlja sebi svake godine, a mogli biste i vi: Ovo je za mene najvažnije!

Svi mi imamo svoje načine merenja uspeha u životu i oni se neretko menjaju tokom života.

Lifestyle
Autor:
3 pitanja koja Bil Gejts postavlja sebi svake godine, a mogli biste i vi: Ovo je za mene najvažnije!
Bil Gejts, Foto: Reuters

Za jednog od najbogatijih ljudi na svetu, Bil Gejtsa, to je „procena njegovog ličnog i poslovnog života na kraju godine“. „Neki misle da je to banalno, ali meni se sviđa“, napisao je suosnivač Majkrosofta 2018. godine na blogu.

Gejts je takođe primetio da je danas njegova procena mnogo drugačija nego što je to bio slučaj u njegovim dvadesetima. „Tada bi se za procenu na kraju godine postavljalo samo jedno pitanje: Da li Majkrosoft softver ostvario snove korisnika?“ napisao je.

Naravno, Gejts još uvek ocenjuje kvalitet svog rada, ali postavlja i čitav niz drugih pitanja o svom životu. „Ta pitanja bi mi bila smešna sa 25 godina, ali kako postajem stariji, ona imaju mnogo više smisla.”

1. „Da li sam posvetio dovoljno vremena svojoj porodici”?

Novac može da vam kupi mnoge stvari, ali vam ne može kupiti dodatan minut u danu. Čak i u danima kada ima najviše posla Gejts provodi vreme sa svojom porodicom. Sa svojom suprugom Melindom ima ritual gledanja serija, pa čak i kada su u različitim gradovima oboje gledaju istu epizodu i kasnije razgovaraju o njoj.

2. „Da li sam naučio dovoljno novih stvari”?

Gejts je oduvek imao veliku želju za učenjem. U intervjuu za Njujork tajms Bil je jednom prilikom otkrio da čita 50 knjiga godišnje. Pored toga voli da posećuje nova mesta, upoznaje naučnike i gleda naučni program preko interneta.

3. „Da li sam uspeo da razvijem neko novo prijateljstvo i osnažim staro?

„Za mene je najvažnije da budem takav prijatelj drugima kakvog bih poželeo sebi samom”, smatra Gejts i dodaje da naše prijateljske veze i to koliko smo srećni u njima imaju snažan uticaj na naše zdravlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs