PROČITAJTE

Važne životne lekcije slavnog psihologa: Luksuz nije imati puno novca, već buditi se sa osmehom!

Ovu poruku baš svako mora da pročita. Posle nje, na život ćete gledati drugim očima

Lifestyle
Autor:
Važne životne lekcije slavnog psihologa: Luksuz nije imati puno novca, već buditi se sa osmehom!
Foto: Shuterstock

"U životu nam svi nameću neka pravila po kojima navodno moramo da živimo. Istina je daleko od toga, život je onakav kakvim ga sami skrojimo. Jedini dirigent u tvom životu si ti i niko drugi", započinje priču psiholog Meri Hejl.

Većina nas usvoji ova pravila, čvrsto ih se drži i na kraju žalimo za stavrima koje smo propustili i u kojima nismo uživali, a mogli smo, samo da smo bili malo habriji.

Luksuzom se smatra sve ono materijalno, pa zato ceo život jurimo za novcem, gubeći iz vida jednu veliku istinu, najveći luksuz u životu nije skup stan i doba auto, već mogućnost da život živimo po sopstvenim pravilima i onako kako nam odgovara.

Luksuz nisu ni šminka, ni restorani, ni visoke štikle. Pravi luksuz je živeti kako ti se sviđa. U udobnim čizmama i bojom ruža koji ti se dopada ili uopšte bez šminke. Jesti ono što voliš, družiti se s onim s kim ti je lepo, biti zajedno iz ljubavi, a ne zbog osećaja dužnosti.

Naučite da odbacite nepotrebno, ono što je postalo zastarelo i istrošeno, ali čuvajte ono volite. Petogodišnja ćerka moje prijateljice ceo svoj mali život nosi u goste svoju kašičicu. Može da sebi dozvoli luksuz da jede kašikom koja joj se dopada. Njena majka se toga stidi i svaki put pokušava da se opravda. A ja sam počela da nosim na izlete svoje posuđe i escajg, jer ne volim da jedem iz plastike. I briga me šta drugi o tome misle.

Luksuz je kada naučimo da se ne nerviramo oko stvari koje ionako ne mogu da se promene. Porazi su deo života i tako ih treba prihvatiti. Onaj ko nauči da tako gleda na život, može da kaže da živi u luksuzu.

U životu se svašta događa, život teče, dešavaju se loše, ali i lepe stvari, a sve ih treba prihvatiti.

Dalje, luksuz znači imati mogućnost izbora, da sama odlučuješ gde ides i kada. Niko drugi nema pravo da kreira tvoj život i izbore, do tebe same.

Luksuzan život je živeti po svojim pravilima. Ići ka svojim ciljevima. Ne tražiti opravdanja. Ne podilaziti. Ne pravdati se za svoje izbore, svoje snove, interesovanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs