KAkVE MISLI, TAKAV ŽIVOT

Psiholog Elena Bukovska: Negativne misli su opasnije od bolesti-Evo šta se događu telu kad smo loše raspoloženi!

U organizmu dolazi do ozbiljnih promena kada razmišljamo negativno. Na svu sreću postoji jednostavna tehnika koja nam može pomoći da se oslobodimo lošeg raspoloženja

Lifestyle
21:52h Autor:
Psiholog Elena Bukovska: Negativne misli su opasnije od bolesti-Evo šta se događu telu kad smo loše raspoloženi!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naše emocije u velikoj meri određuju zdravlje organizma. Psiholog Elena Bukovska objašnjava kakve se promene i procesi događaju u organizmu kada razmišljamo negativno.

Jedno istraživanje je pokazlo da pesimistični pacijenti imaju manju verovatnoću da će preživeti i oporaviti se posle teže operacije od onih koji žele da žive. Oni sa pozitivnim mislima uspevaju da se izvuku i iz najkritičnijih situacija, zaključak je studije. Misli imaju veliku moć, zato ih pametno koristite.

Evo zašto negativan stav ubija više nego bilo koja bolest:

Kada se osoba suočava sa teškom bolešću, ukoliko se fokusira na bolest i predviđanje lošeg ishoda, počeće da se oseća malaksalo, iscrpljeno i bolest će napredovati. Umesto toga, ako počne da rešava svoje strahove i pozabavi se stavom, automatski će početi da se oseća bolje i snažnije.

"Verovatno ćete pomisliti kako je lako reći, ali mnogo teže spovesti u delo pozitivne misli kada se čovek nađe u teškoj situaciji, ali i mali napor je početak i imaće pozitivan efekat. Niko ne kaže da je to lak put, ka tom cilju se ide postepeno, korak po korak", kaže Elena Bukovska.

Strah žene da neće naći "onog pravog" i stalno razmišljanje o tome će verovato rezultitrati da ona zaista i ostane sama dugo. Fokusiranje na rešenje, a ne na problem, u tome je ključ uspeha.

Erik From je jednom rekao: "Mi smo ono u šta sami verujemo, a ne ono u šta nas drugi ubeđuju"

"Ukoliko verujete da vam je dobro tako će i biti. Ovo nisu samo prazne reči, istinitost ove tvrdnje je dokazana mnogo puta raznim istraživanjima".

Negativne misli mogu da izazovu ili pogoršaju somatske bolesti. Kad je osoba pod stresom, prvi na udaru su srce i želudac. Loše raspoloženje na njih ostavlja najveće posledice. Usled stresa, mišići se grče, smanjuje se dotok kiseonika u mozak. Ubrzava se puls, a sve ovo može ostaviti ozbiljne posledice na srce.

Dobra vest je da se od negativnih misli i stresa možemo osloboditi, a Emili preporučuje meditaciju kao najefikasniji vid lečenja.

Da biste se uverili u istinitost ovih tvrdnji izvedite ovaj eksperiment. U svom domu možete da istražite kako negativne misli u trenutku utiču i na telo.

Sedite i zatvorite oči, a zatim zamislite neku neprijatnu scenu, poput svađe sa majkom, partnerom ili decom. Posmatrajte kako se disanje, puls i otkucaju srca ubrzavaju.

Nakon toga ponovo zauzmite udoban položaj, ali ovog puta zamislite mesto na kojem se osećate lepo ili se mislima vratite u period kada ste bili najsrećniji. Primetićete kako se celo telo i mišići opuštaju, a vama se pojavljuje osmeh na licu.

Ako ovaj mali eksperiment može da izazove ovakve promene u organizmu, zamilsite kroz kakav napor prolazi telo kada se izlažete pravom stresu i konstantnom negativnom razmišljanju.

"Izlazak iz začaranog kruga lošeg rasploženja i anksioznosti nije ni malo lak posao, ali ako svakog dana naterate sebe da pomislite na nešto lepo i sve gledate iz pozitivnog ugla, za nekoliko dana to će postati vaša navika, a to vodi ka srećnijem životu", zaključuje Emili.

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs