Tačno tako

Zašto je neko mlad u 60. godini, a neko star sa samo 23: Evo šta podstiče psihološku mladost!

U kakvom vam je stanju mozak, u takvom stanju vam je i život

Lifestyle 10.03.2020. - 11:37h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Stvarne godine i psihološke godine se razlikuju. Psihološka starost je kada je čovek samosvestan, njegovo ponašanje prati unutrašnje stanje. Sve to utiče na biološku dob. Drugim rečima, način na koji opažamo i saosećamo sebe u velikoj meri određuje naše zdravlje, aktivnosti i izgled. 

 

Šta omogućava nekim ljudima da ostanu mladi sa 60 godina, a  drugima da se postaraju sa samo 23 godine?

 

"Genetika je veoma važna," kažu brojne studije rađene na ovu temu. 

 

"Ali zdrav životn stil je važniji," kaže statistika i životna iskustva. 

 

"Raspravljajte se koliko god hoćete, ali činjenica je da: se životni vek produžio, što znači da je vreme da se prepozanju promene u starosnoj klasifikaciji."

 

Prema poslednjim podacima, mlada dob traje do 25 do 44 godine.

Srednje godine su dob od 44 do 60 godine.

Starija dob je od 60 do 90 godina.

 

Bez obzira šta istraživanja kažu, ostati mlad u duši je veoma teško. To kako nam duša stari zavisi od naše psihologije, unutrašnjih stavova i odnosa prema životu.

Znaci psihičke starosti:

 

Glavna hipoteza najnovijeg istraživanja kaže da mozak određuje brzinu našeg starenja. Šta to znači? Na početku života, mozak je veoma zauzet: on uči o svetu, pomaže čoveku da spazi sebe, pronađe svoje mesto i razume zakonitosti života. Čitavo telo je uključeno u ove procese i radi do krajnjih granica. 

 

Ali čim vam svet postane nezanimljiv, čim prestanete da postavljate pitanja, učite, širite svoje vidike, učite, čim se izolujete od svih vrsta aktivnosti - počinje starenje.

 

Psihološka starost ima svoje moderatore:

 

1. Odnos sa vremenom - čim počnete da razmišljate o tome da su se sve dobre stvari u vašem životu desile u prošlosti, to znači da je kod vas počela psihološka starost.

 

Psihološki starci žive sa sećanjem, a psihloški mladići sa planovima. Na zapadu je normalno da čovek od 60 godina uči da pleše, ide na fakultet, uči strane jezike, putuje... Dok se kod nas čovek od 30 godina zatvara u svoj učmali krug porodice, misleći da je u godinama koje od njega zahtevaju da se "smiri".

2. Stav prema ograničavanjima - psihološki mlada osoba veruje da je puna snage i mogućnosti. Takva osoba je svesna da sve lepe, ali i ružne stvari zavise samo od njega. Psihološki stara osoba sama će sebi nametnuti niz ograničenja: "Ne mogu da skačem padobranom - ne bih to preživeo!", "Ne smem da plivam, previše sam osetljiv na hladnoću" i td.

 

3. Stepen ravijenosti emocionalne kompetencije  - psihički mlada osoba će lako da reaguje na stresne situacije. Razvijaće nova prijateljstva, održavati stara... Psihički stara osoba sve doživljava kao izvor stresa. Čak je i radost stres za  tu osobu.

 

Ako želite da ostanete psihički mladi: pokrenite se! Verujte u sebe i svoje telo, svoje mogućnosti. Naučite da upravljate emocijama, budite zahvalni na životu. 

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...