SIGMUND FROJD POGODIO PRAVO U METU: Od majke zavisi da li će dete biti slabić ili osoba puna samopouzdanja

Sigmund Frojd otac psihoanalaize otkrio je kako majčina ljubav utiče na život deteta.

Vaše dete & vi
09:55h Autor:
SIGMUND FROJD POGODIO PRAVO U METU: Od majke zavisi da li će dete biti slabić ili osoba puna samopouzdanja
Kako majka utiče na razvoj deteta, Foto: Profimedia

Čovek se formira još od detinjstva, a ljubav roditelja, razumevanje i zdrava komunikacija s decom presudni su za kvalitetan razvoj. Od odnosa roditelja zavisi i kako će dete iskazivati svoje emocije, životne stavove, vrednosti, kao i posmatranje odnosa u ljubavi i prema poslu.

Marija Montesori, čuveni pedagog, govorila je: “Ako detetu budete stalna podrška, ono će biti samostalno i samouvereno. Ako dete često ohrabrujete, ono će imati veliko samopouzdanje."

Od odnosa majke prema detetu zavisi kakav će on čovek biti
Od odnosa majke prema detetu zavisi kakav će on čovek biti foto: Profimedia

S druge strane, negativan stav i neprijatne emocije kod dece mogu nepovoljno uticati i na odraslog čoveka: “Ako se prema detetu postavljamo neprijateljski, ono će tući i vređati druge misleći da tako treba. Ako dete često ismevate, ono će postati stidljivo. Ako dete često grdimo, ono će naučiti da osuđuje druge.

Deca upijaju iz iskustva, našeg ponašanja, daju svetu ono što vi dajete njima. Kada roditelji detetu pružaju neizmernu ljubav, podršku, razumevanje, oni zapravo stvaraju čoveka koji će zračiti takvom energijom celog života. Jer ljubavi nikad dosta.

Sko detetu pružate ljubav onu će izrasti u samopouzdanu osobu
Sko detetu pružate ljubav onu će izrasti u samopouzdanu osobu foto: Shutterstock

Sigmund Frojd, čuveni austrijski psihijatar, čije se metode i danas primenjuju u psihoanalizi, ističe:

Čovek koji je bio nesumnjivi miljenik svoje majke celog života ima osećaj osvajača, ono samopouzdanje i veru u uspeh koje često vode do pravog uspeha.”

Dete koje je odraslo okruženo mirom i ljubavlju od strane majke, koje je imalo oslonac u njenom naručju i utehu u njenim rečima, može zaista izrasti u sjajnog i samopouzdanog čoveka koji ima na čemu da bude zahvalan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs