Važna životna lekcija

U ovih 5 situacija, nikome nemoj da nudiš svoju pomoć: Evo i zašto!

Svako dobro delo stvara ciklus dobre energije i neguje vašu dušu, ali veoma je važno uspostaviti zdrave granice i u tome

Lifestyle 14.02.2020. - 15:55h Autor: lovesensa.rs
Foto: Shutterstock

Biti altruista je nešto zaista divno i humano, ali postoje situacije u kojima ne treba pomagati, odnosno mešati se u odluke i postupke drugih, piše Lovesensa.

 

Svako dobro delo stvara ciklus dobre energije i neguje vašu dušu. Ljubaznost i pružanje pomoći je ono što mnogim osobama u užurbanom savremenom društvu nedostaje, ali i u ovom slučaju važno je uspostaviti zdrave granice.


Evo u kojih 5 situacija ne treba nuditi svoju pomoć:

 

1. Kada očekujete nešto zauzvrat

 

Da bi imala pravi efekat po vas i ljude kojima pomažete, pomoć treba da bude nesebična. Želja da pomognete ne sme da bude zasnovana na želji da dobijete nešto zauzvrat.

 

Pomoć treba da bude zasnovana na nesebičnom činu da poboljšate život drugih ljudi. Kada nekoga zbog pomoći smatrate dužnikom, takva pomoć i dobra dela u karmičkom sistemu vrednosti se ne računaju.

 

2. Kada nekome istinski vaša pomoć nije potrebna

 

Iako ne želite da gledate kao se neko bori sa svojim problemima, važno je da pomoć pružate ljudima koji žele da je prihvate. Insistiranje na pomoći može uzrokovati negativna osećanja i kod vas i kod druge strane. Pustite da svako gradi svoj život onako kako želi.

 

Evo kada NE treba činiti dobra dela: Ako ne želiš da postaneš žrtva!

foto: Shutterstock

3. Kada želja da pomognemo negativno utiče na naš živote

 

Kada pomaganje drugih ljudima počne zanačajno negativno da se odražava na vaš život, to je znak da treba da prestanete. Na primer, zamislite da prijatelj od vas često traži razgovor i savet, a kada nemate vremena on počinje da se ljuti i ne shvata vaše potrebe. Važno je pomoći dragim ljudima, ali ne zaboravite da i vi imate svoje teškoće, obaveze, probleme i potrebe.


4. Kad neko ne zaslužuje pomoć

 

Postoje osobe koje ne znaju za granice i žele da vi uradite mnoge stvari umesto njih. Za pomoć ne treba tražiti ništa zauzvrat, ali zahvalnost je prekopotrebna. Ne dozvolite da vas iskorišćavaju.

 

5. Kad nemamo veštine da bismo pomogli

 

Ako osoba ima ozbiljne probleme, nema ništa loše u tome da joj ponudite pomoć. Međutim, ne treba preuzimati uloge za koje nismo kompetentni. Ukoliko shvatite da je nekome potrebna stručna pomoć, najviše ćete pomoći ako ga uputute na stručnjaka.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...