Učenje

Metod koji deluje 100%: U tri koraka naučite bilo koju lekciju!

Naučnik nagrađen Nobelovom nagradom za fiziku Ričard Fajnman formuliosao je algoritam učenja koji vam pomaže da brzo i lako shvatite bilo koju temu

Lifestyle
14:21h Autor:
Metod koji deluje 100%: U tri koraka naučite bilo koju lekciju!
Foto: Shutterstock

"Nisam uvek bio dobar student. Glavna stvar je u treningu, smatrao sam, a onda sam otkrio nešto što mi je promenilo život."

Ričard Fajnman je prepoznao razliku između "zanti nešto" i "znati ime nečega", i to je jedan od glavnih razloga njegovog uspeha. Fajnman je osmislio formulu učenja koja vam pomaže da shvatite problem brzo. ova metoda deluje svuda, i što je najvažnije jednostavna je. Smešno jednostavna.

3 koraka do Fajnmanove metode učenja:

Korak jedan: Pojednostavite

Uzmite prazan list papira i zapišite šta želite da proučite. Zapišite šta znate o ovoj temi, kao da je detetu objašnjavate. Neka to bude objašnjeno da najobičnijem jeziku. Kada ideju napišete od početka do kraja na najjednostavniji način pomažete sebi da je u potpunosti shvatite.

Korak dva: Ponovite

U ovom koraku je neizbežno naići na praznine u svom znanju: negde ste zaboravili nešto važno, niste mogli to da objasnite ili ste jednostavno iskusili poteškoće u kombinovanju važnih koncepata. Sada znate gde ste pogubili konce, uhvatite se u koštac sa problemom i sebi sve lepo rešite.

Korak tri: Organizujte i pojednostavite

Sada sigurno imate niz pisanih beleški. Pregledajte ih i uverite se da nisu poglrešne. Sada ih prepričajte na drugi papir. Pročitajte to naglas. Ako objašnjenje ne izgleda jednostavno ili zvuči čudno, to je znak da vam je potrebno usavršavanje vašeg znanja.

Korak četiri: Delite

Ako želite da budete sigurni u svoje razumevanje problema, podelite svoje znanje sa nekim druigm. Pronađite dete i objasnite mu to što ste naučili. Ako ta osoba razume šta mu pričate, to je znak da ste i vi savladali materiju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs